16 decese în urma taifunului Goni, care a provocat inundaţii şi deversări de noroi în Filipine

Foto: alephnews,ro
0 0

În prezent, în Filipine, cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa, după ce taifunul Goni, cel mai puternic din acest sezon, a adus cu sine inundaţii şi deversări de noroi care au provocat întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi a serviciilor de comunicaţii, au precizat luni autorităţile, potrivit DPA.

Astfel, mai mult de 420.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în provinciile din est şi nord după ce super-taifunul Goni s-a abătut în weekend asupra principalei insule din arhipelag, Luzon, aducând cu sine vânturi catastrofale şi ploi torenţiale.

Decesele au fost înregistrate în provinciile sever afectate Catanduanes şi Albay, din regiunea Bicol, din estul arhipelagului, potrivit Biroului de Apărare Civilă.

Iar potrivit guvernatorului provinciei, Al Francis Bichara, trei persoane au fost date dispărute în oraşul Guinobatan, din Albay, unde peste 100 de locuinţe au fost îngropate sub deversări de noroi.

Bichara a precizat că viiturile de noroi provin de la depunerile vulcanice de pe versanţii vulcanului Mayon, dislocate de ploile torenţiale.

În Catanduanes, unde Goni a atins ţărmul pentru prima dată duminică, 90% din infrastructură a fost avariată, potrivit unei evaluări iniţiale, a precizat Cesar Binag, director în cadrul poliţiei regionale.

În curând Goni, care va slăbi în intensitate şi urmează să părăsească teritoriul Filipinelor marţi, potrivit agenţiei meteorologice.

Astfel că taifunul însoţit de vânturi cu viteze de până la 65 de kilometri pe oră şi de rafale de până la 80 de kilometri pe oră, se deplasează către vest, spre Marea Chinei de Sud, a adăugat agenţia meteorologică.

Actual, Goni este cel mai puternic taifun care loveşte Filipine după ce Haiyan s-a abătut asupra provinciilor estice şi centrale în noiembrie 2013, provocând moartea a peste 6.300 de persoane şi strămutând mai mult de 4 milioane de oameni.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x