Cum a împărţit vaccinul rusesc Sputnik V Europa?

104

 Vaccinul rusesc Sputnik V împotriva Covid-19, împarte Europa, în două, în marea criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus. Pe de o parte, Comisia Europeană susține că blocul comunitar nu are nevoie de vaccinurile rusești, iar de cealaltă parte unele state membre UE au început deja discuțiile pentru achiziționarea primelor doze cu acest vaccin.

Cu toate acestea, în lupta cu Covid-19, nu a împiedicat mai multe de guverne europene să se desprindă de abordarea comună a UE și de a lua atitudine. 

În conformitatea publicaţiei Politico, Sputnik V a câștigat „cel mai mare premiu de până acum” săptămâna trecută, când Germania, care a respectat până acum abordarea comună a UE în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid, a declarat că va începe discuțiile pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinul rusesc.

Această decizie a Germaniei vine după alte câteva precedente, precum Ungaria și Slovacia, care au comandat deja doze produse în Rusia. Între timp, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că și Austria a ajuns la un consens în urma discuțiilor și va cumpăra 1 milion de doze de Sputnik V.

În schimb, alte guverne europene critică în continuare poziția rușilor legat de vaccinurile produse. Criticii Rusiei spun că Moscova folosește deliberat vaccinul pentru a semăna diviziune în interiorul Uniunii Europene. Un exemplu în acest caz este prim-ministrul lituanian, Ingrida Šimonytė, care a descris Sputnik V ca fiind „ o armă hibridă pentru a diviza și a conduce”.

În contextul politico-teritorial european, extinderea vaccinului, produs în Rusia are loc chiar și în timp ce politicienii UE trag un semnal de alarmă cu privire la acțiunile Moscovei în alte domenii – cum ar fi prezența trupelor la granița ucraineană și tratamentul de care ar avea parte Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate se deteriorează rapid în închisoare.

Unii politicieni europeni sunt de părere că decizia Germaniei de a purta discuții cu Rusia, cu privire la achiziționarea Sputnik, riscă să aducă probleme majore la nivelul Uniunii Europene. Europarlamentarul german Viola von Cramon-Taubadel, care a criticat vaccinul în trecut, a descris mișcarea Germaniei drept un „dezastru geopolitic” pe care Kremlinul îl folosește pentru a amplifica diviziunile în blocul comunitar european.

„Este îngrijorător faptul că politicienii germani sunt prea naivi pentru a nu înțelege ce se întâmplă de fapt”, a spus von Cramon-Taubadel, care este membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Ea a descris negocierile pe care Germania, o mare putere europeana, le-a avut cu Rusia drept propagandă pentru președintele Vladimir Putin, care va fi difuzată „în toate emisiunile TV rusești publice și de stat”.

  În tot acest timp, rușii neagă constant faptul că scopul lor ar fi altul decât oprirea pandemiei. Într-un interviu pe care l-a acordat în ianuarie pentru Politico, Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe,  s-a plâns de politizarea vaccinului.

„Rușii au creat un vaccin bun și vor să-și protejeze propriul popor și să joace un rol esențial în oprirea pandemiei la nivel mondial”, a spus atunci Dmitriev. „Faptul că acest lucru creează atât de multă agitație arată starea actuală la nivel politic”.

„Politizarea vaccinurilor este lipsită de etică și costă vieți”, au precizat și reprezentanții Fondului rus de investiții directe, pe care Dmitriev îl conduce.

Un alt imbold primit de vaccinul Sputnik a fost dat de India, după ce Autoritatea de reglementare a medicamentelor de acolo a autorizat utilizarea vaccinului rusesc, respectiv producția la nivel local. Astfel, peste 850 de milioane de doze de vaccin pe an ar urma să fie produse în India.

În timp ce popularitatea vaccinului rusesc crește, controversele pe această temă sporesc în Europa. După Cehia, și Guvernul slovac a fost nevoit să se retragă din cauza deciziei prim-ministrului de atunci, Igor Matovič, de a cumpăra unilateral 2 milioane de doze Sputnik V.

În plan european, ciocnirile asupra Sputnik nu se limitează doar la Europa Centrală și de Est, asta pentru că pe tot continentul există presiuni din cauza vaccinării lente, care a fost criticată pe scară largă de OMS, în ciuda eforturilor fiecărei țări în parte. Cea mai recentă lovitură privind tentativa de a accelera campania de imunizare a venit marți, când Johnson & Johnson a spus că va „întârzia proactiv” lansarea vaccinului său împotriva coronavirusului în Europa, invocând îngrijorarea cazurilor de coagulare a sângelui în SUA.

sursa: digi24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner