5 luptători palestinieni uciși în explozia din Liban, atribuiți Israelului

De Jurnalul Național Externe Politică 195 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Sursa israeliană neagă implicarea în atacul asupra unei baze FPLP-GC din apropierea graniței cu Siria.

Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei – Comandamentul General a acuzat Israelul pentru uciderea a cinci dintre membrii săi într-o explozie în estul Libanului, lângă granița cu Siria.

Anwar Raja, un oficial FPLP-GC, a declarat că o lovitură israeliană la Wednesdat a lovit poziții în orașul libanez Qusaya, din estul. El a spus că 10 au fost răniți, dintre care doi în stare critică.

Cu toate acestea, o sursă israeliană a declarat pentru Reuters că Israelul nu a fost implicat în atac. Nu a existat niciun comentariu oficial din partea Israelului, nici din partea armatei libaneze sau a grupului Hezbollah susținut de Iran.

Au existat rapoarte contradictorii din surse libaneze și palestiniene conform cărora explozia a fost rezultatul unei rachete vechi care a explodat într-un depozit de arme sau a minelor care au explodat în timp ce erau mutate.

Un alt oficial FPLP-GC, Abu Wael Issam din Liban, a spus că grupul său va riposta „la momentul potrivit”. El a adăugat că lovitura nu va descuraja grupul său de la „intensificarea luptei împotriva inamicului israelian”.

FPLP-GC are poziții de-a lungul graniței Liban-Siria, precum și prezență militară în ambele țări. Grupul a efectuat atacuri împotriva Israelului în trecut.

FPLP-GC este un grup de stânga care s-a desprins de Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei în 1968 și a susținut guvernul sirian. Forțele sale au luptat alături de trupele guvernamentale în războiul din Siria.

Cu sediul atât în ​​Siria, cât și în Liban, grupul are o prezență în tabăra de refugiați Yarmouk din Damasc, precum și în Burj al-Barajneh din Beirut.

Grupul a devenit cunoscut pentru atacurile majore împotriva Israelului, inclusiv deturnarea unui avion de linie El Al în 1968 și mitralizarea unui alt avion de linie pe aeroportul din Zurich în 1969. În 1970, a pus o bombă pe un avion Swissair care a explodat într-un zbor de la Zurich la Tel Aviv, ucigând toți cei 47 de pasageri de la bord.

În timpul invaziei Libanului de către Israel în 1985, FPLP-GC a capturat trei soldați israelieni și a negociat eliberarea lor în schimbul a peste 1.100 de prizonieri, în mare parte palestinieni, libanezi și sirieni.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,