50 de milioane de lei a atras Ministerul Finanţelor de la bănci suplimentar la licitaţia de luni

0 54

Marţi 23 martie, Ministerul Finanţelor a atras, 50 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 400 de milioane de lei, la o dobândă de 2,40% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 44 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 60 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 50 de milioane de lei.

În contextul împrumuturilor, Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Iar suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei)  va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

MF a programat în data de 11 martie o emisiune de certificate cu discount de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 21 februarie 2022, conform prospectului publicat în Monitorul Oficial.

În luna martie vor avea loc opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de trei miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (450 milioane de lei în total).

Astfel, emisiunile vor fi de 400 de milioane de lei (şase emisiuni) şi 300 milioane de lei (două emisiuni).

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata