Acoperământul Maicii Domnului. Ce este bine să dai de pomană în această zi sfântă

Astăzi este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox: Acoperământul Maicii Domnului. Femeile de la țară, căsătorite sau văduve, ori copiii dau de pomană o serie de preparate culinare sau diferite obiecte. Sărbătoarea are o mare semnificație și pentru românii care locuiesc în mediul rural.

Acoperământul Maicii Domnului – tradiții, obiceiuri și sfaturi

Sărbătoarea amintește de arătarea Fecioarei Maria de la biserica din Vlaherne, Istanbulul de azi. Respectiva biserică, dedicată Preacuratei, există și astăzi și este loc de pelerinaj pentru credincioșii ortodocși. Pe 1 octombrie 911, deasupra cerului din Vlaherne s-a arătat Fecioara Maria care plângea și se ruga pentru oameni, acesta fiind una dintre arătările consemnate de lumea creștină, aceasta având loc cu mult înaintea celei de la Fatima, din Portugalia.

În ziua Acoperământului Maicii Domnului se dă de pomană colivă, prăjiturele fără creme, fursecuri făcute în casă, haine pe care nu le mai folosim, obiecte necesare celor amărâți, ulei, făină, zahăr sau fructe de sezon (gutui, nuci). În termeni populari, aceasta sărbătoare se numește Procroave.

acoperământul maicii domnuluiSărbătoarea marchează sfârșitul sezonului agricol și pregătirea pentru iarnă. Sursa foto: româniatv.net

Se dau de pomană preparate culinare diversificate, inclusiv cele specifice nunților

În ziua de 1 octombrie se face pregătirea ogoarelor pentru iarnă, iar pământul este acoperit de brumă. Fetele se roagă pe 1 octombrie pentru a avea sănătate și o căsnicie și o familie trainice. De asemenea, fetele care vor să aibă părul bogat și frumos se roagă Fecioarei Maria pentru podoaba lor capilară.

Până la prânz se ține post. Se consumă doar ceaiuri, covrigi frământați fără lapte sau, cei care sunt mai rezistenți consumă doar apă. Pe 1 octombrie se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Fecioarei Maria. Tot în…

Citeste continuarea pe StiriMondene.Fanatik.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata