Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita invită angajatorii să răspundă la un chestionar online

Foto: ziarharghita.ro
0 17

Angajatorii din judeţul Harghita sunt invitaţi să răspundă la un chestionar online pentru realizarea unei prognoze pe termen scurt privind cererea şi oferta de pe piaţa muncii, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita.

Tiberiu Pănescu directorul AJOFM Harghita, a declarat pentru AGERPRES că prognoza va fi făcută în luna septembrie, iar la chestionar urmează să răspundă cel puţin 1.300 de angajatori, reprezentativi la nivel judeţean.

“În cursul lunii septembrie, AJOFM Harghita va iniţia aplicarea unui chestionar pentru un număr de minim 1.300 de angajatori, care să fie reprezentativi la nivel judeţean şi care să deţină mai mult de jumătate din salariaţii din judeţ. Acest chestionar vizează realizarea unei prognoze pe termen scurt, şase până la douăsprezece luni, privind cererea şi oferta de pe piaţa muncii. Asta înseamnă că ne vor interesa, în două, poate maxim trei scenarii, gen moderat, pesimist, optimist, câte persoane doresc să încadreze în muncă, evident în măsura în care au o astfel de previziune şi de asemenea (…) în cazul în care se ajunge la situaţia respectivă, să întrebăm şi un număr maxim, mediu sau minim de disponibilizări pe care ar putea să le realizeze, pentru a ne putea din acest punct de vedere mai bine pentru anul viitor, să ştim la ce să ne aşteptăm şi să ne dimensionăm mai ales bugetul pentru anul viitor, în funcţie de concluziile acestui chestionar”, a explicat Tiberiu Pănescu.

Directorul AJOFM Harghita, a precizat că este a doua prognoză realizată, după cea de anul trecut, dar ale cărei concluzii nu au mai fost valabile, în unele cazuri, din cauza pandemiei.

“Această prognoză va fi a doua pe care o realizăm, am mai realizat una anul trecut. Ea a avut nişte rezultate destul de solide, dar este adevărat că anumite concluzii pe care le-am tras ulterior, din păcate, nu au mai fost valabile din cauza pandemiei. Deci, evident că pandemia a influenţat planurile pe care angajatorii şi le făcuseră în toamna anului trecut, dar acum, pentru că deja angajatorii ştiu la ce să se aştepte, ştiu în ce condiţii îşi pot desfăşura activitatea, sperăm ca de data aceasta răspunsurile să se confirme şi activitatea noastră să poată să vină cât mai bine în întâmpinarea cererii lor”, a spus şeful AJOFM Harghita.

Dintre concluziile prognozei vor fi astfel, folosite şi pentru fundamentarea programului de formare profesională a şomerilor pentru 2021.

“Concluziile acestei prognoze vor fi, de altfel, utilizate şi la fundamentarea programului de formare profesională a şomerilor pentru anul viitor, pentru că, evident, acolo unde vom avea un excedent de cerere de forţă de muncă raportat la ofertă, adică la şomerii pe care îi avem în evidenţă, acolo vom organiza şi programe de formare profesională, în aşa fel încât să satisfacem cererea care depăşeşte numărul de şomeri înregistraţi”, a adăugat Tiberiu Pănescu.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x