AJADO se alătură AMR și condamnă atitudinea celor care blochează ședințele CSM

154

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) se alătură Asociației Magistraților din România (AMR) și condamnă atitudinea membrilor CSM care boicotează ședințele plenului. Asociațiile cer explicații care absentează în mod repetat, punând în pericol funcționarea justiției.

Potrivit unui comunicat comun al AMR și AJADO, cele două asociații condamnă blocarea, de către unii membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a desfășurării activității Plenului CSM. AMR și AJADO consideră că atitudinea lor conduce la împiedicarea adoptării unor hotărâri cu privire la subiecte de o importanță majoră pentru independența și funcționarea eficientă a justiției, pentru statutul judecătorilor și procurorilor.

Reprezentanții celor două asociații solicită explicații publice de la membrii CSM care au absentat repetat de la ședințele Plenului întrucât „calitatea de judecători și procurori în care am votat componența Consiliului ne îndreptățește la un asemenea demers, creându-le, în același timp, membrilor CSM obligația față de noi de a explica împrejurările care le justifică absența de la îndeplinirea obligațiilor constituționale și legale ce le revin”, se arată în comunicatul citat.

„Potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii este independent şi se supune în activitatea sa numai legii, iar membrii CSM răspund în faţa judecătorilor și procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului. Potrivit art. 23 din Legea nr. 317/2004, CSM funcționează ca organ cu activitate permanentă, ceea ce înseamnă că activitatea membrilor Consiliului în Consiliu este prioritatea lor absolută, și nu alte activități. AMR și AJADO fac trimitere expresă la punerea piedicilor în activitatea CSM de către unii membri aleși, la faptul că în data de 8 octombrie 2019 a fost a cincea oară când Plenul CSM nu…

Citeste continuarea pe News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner