Ambasadoarea Israelului: Generaţia tânără trebuie să cunoască rolul evreilor în viaţa statului român

Ambasadoarea Statului Israel în România, Tamar Samash, consideră că este important ca generaţia tânără şi nu numai să înveţe despre rolul pe care l-au avut evreii în viaţa statului român şi afirmă că în programa şcolară ar trebui să se regăsească informaţii legate de contribuţia reprezentanţilor acestei comunităţi la edificarea ţării noastre.

"Comunitatea evreiască care a trăit aici avea un rol important în viaţa românească şi se simţea parte integrantă a României şi a poporului român. Şi a participat şi la Primul Război Mondial. Au luptat şi au murit. S-au înrolat voluntari pentru că nu aveau încă cetăţenia română, dar se simţeau parte din această ţară. După război, reprezentanţii comunităţii evreieşti din România au participat cu intensitate şi cu drag la viaţa culturală, academică şi economică a României. Aici acest lucru nu este cunoscut. Au fost personalităţi importante care au dat mult ţării lor", a declarat, marţi, Tamar Samash pentru AGERPRES.

Diplomatul israelian a deplâns faptul că "în timpul celui de-al Doilea Război Mondial o mare parte dintre ei au fost asasinaţi, iar în perioada comunistă, cea mai mare parte a comunităţii evreieşti a părăsit România".

Tamar Samash a participat la conferinţa de presă şi masa rotundă dedicate proiectului "70 pentru un Centenar", iniţiativă menită să omagieze 70 de personalităţi evreieşti care au contribuit la Marea Unire şi la construcţia României moderne.

Despre contribuţia evreilor din ţara noastră la construcţia societăţii româneşti, dar şi despre pericolul recrudescenţei antisemitismului au conferenţiat universitarul Felicia Waldman, filosoful şi fizicianul Horia-Roman Patapievici, Herman Tzvika Berkovits, consul onorific al României în Israel, ziaristul Bogdan Chirieac, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, prof. Mircea Penescu şi Doina Meiseles de la Trustul de presă…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata