Ambasadorul Israelului: Xenofobia şi antisemitismul există; trebuie să îndepărtăm acest întuneric

82

Ambasadorul Israelului, David Saranga, a declarat luni că trebuie făcute eforturi pentru îndepărtarea xenofobiei şi antisemitismului, atitudini pe care le-a numit „întuneric”.

Diplomatul a vorbit în cadrul unui eveniment organizat la reşedinţa sa, care a celebrat aprinderea celei de-a doua lumânări de Hanuka.

„Hanuka, sărbătoarea luminilor, este sărbătoarea în care noi îndepărtăm întunericul. Cred că şi astăzi avem întuneric în lume. Dacă vorbim despre Europa, de exemplu, unde evreii nu pot să meargă pe stradă, fiindcă le e teamă că cineva o să vină şi o să le facă ceva sau când vorbim de alte locuri unde xenofobia şi antisemitismul există, eu cred că ce trebuie să facem este să îndepărtăm acest întuneric”, a spus el.

Saranga a adăugat că „situaţia aici în România e diferită”.

„Ieri i-am văzut pe preşedintele României, pe prim-ministru, pe vicepremier şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, care au venit la Templu (Templul Coral – n.r.) pentru a onora comunitatea evreiască. Este ceva remarcabil şi dacă vorbim despre Hanuka şi despre această idee de a îndepărta întunericul, asta este ce trebuie să fie făcut”, a punctat el.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a apreciat, de asemenea, evenimentul de duminică, de la începutul sărbătorii.

„Ieri a fost prima seară de Hanuka şi în Templul Coral am fost onoraţi de vârfurile reprezentative ale autorităţii statului român, a fost o mare bucurie pentru noi”, a afirmat Vainer.

Deoarece Hanuka şi Crăciunul au loc, anul acesta, în aceeaşi perioadă, la eveniment, tineri artişti din Corul de copii ai Operei Naţionale Bucureşti au cântat colinde.

Hanuka marchează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de fraţii Macabei asupra monarhiei seleucide, care încerca să distrugă religia iudaică şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa.

În…

Sursa News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata