Ana Birchall: Sintagma "România – Grădina Maicii Domnului" – o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru ţară

0 109

Sintagma "România – Grădina Maicii Domnului" are rădăcini adânci în tradiţia creştinismului românesc şi este o mărturisire de credinţă şi de iubire autentică pentru această ţară, afirmă Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

"Una dintre expresiile cele mai dragi sufletului meu care exprimă gingăşia, spiritualitatea, credinţa şi frumuseţea interioară a sufletului neamului românesc este asemănarea dintre România şi Grădina Maicii Domnului. Această sintagmă plină de sfinţenie pe care o folosesc deseori în intervenţiile mele publice are o istorie aparte şi o semnificaţie pe măsură. Publicul larg a fost sensibilizat de această expresie în mesajul rostit de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia primei sale vizite într-o ţară majoritar ortodoxă (7-9 mai 1999), atunci când Papa a atribuit României numele de Grădina Maicii Domnului, apelativ considerat de mulţi drept o declaraţie de curtoazie", a spus Ana Birchall într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acesteia, numirea ţării noastre cu apelativul Grădina Maicii Domnului nu a fost doar "un gest de benevolenţă" din partea Papei Ioan Paul al II-lea, ci această expresie a fost utilizată cu sute de ani înainte, având la bază o minune care s-a petrecut la mănăstirea Bisericani din judeţul Neamţ.

"Realitatea este că nu a fost vorba doar despre un gest de benevolenţă din partea Suveranului Pontif pentru că istoria ne vorbeşte despre utilizarea expresiei pentru prima oară cu circa 500 de ani înainte, având la bază o minune care s-a petrecut în judeţul Neamţ, la mănăstirea Bisericani, situată la circa 12 kilometri de Piatra Neamţ. Am să împărtăşesc această istorioară din patericul românesc cu voi pentru că o găsesc evocatoare pentru credinţa şi spiritualitatea poporului român. Prin anul 1498, Cuviosul Iosif şi călugării care îl însoţeau au început să-şi ridice…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x