ANOSR solicită Ministerului Educaţiei şi universităţilor să asigure accesul studenţilor la dispozitive cu internet

1

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi universităţilor să depună eforturi comune pentru a asigura accesul studenţilor la device-uri cu internet, în contextul pandemiei cu coronavirus.

ANOSR cere şi alocarea unor sume din fondurile proprii ale instituţiilor de învăţământ superior studenţilor pentru achiziţionarea de gadget-uri, care oferă posibilitatea de a lua parte în mod liber la procesul educaţional, împrumutul dispozitivelor de tipul laptop sau PC din baza materială a universităţii studenţilor care au nevoie de ele.

Totodată, studenţii cer Guvernului să aibă în vedere suplimentarea considerabilă a fondului de burse cu destinaţia burse sociale.

“În continuare, solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi Guvernului României menţinerea subvenţiei cămine-cantine la cuantumul actual, atât pentru a subvenţiona în continuare studenţii care, în lipsa unor alternative, au rămas în căminele studenţeşti, cât şi pentru a susţine acţiunile de dezinfectare a acestor spaţii”, susţine ANOSR într-un comunicat de presă.

ANOSR mai cere comasarea activităţilor practice (seminarii, laboratoare, practica de specialitate) ce nu pot fi realizate cu ajutorul instrumentelor online şi recuperarea acestora în timp scurt şi într-un mod eficient; această decizie fiind obligatoriu a fi îndeplinită doar după o amplă consultare cu studenţii reprezentanţi din fiecare universitate, în funcţie de specificul acesteia.

De asemenea, ANOSR mai solicită şi uniformizarea desfăşurării examenelor de finalizare a studiilor la nivel naţional, pentru a asigura studenţilor posibilitatea de a urma un nou ciclu de studii în cadrul unei alte universităţi din ţară sau de afară.

“De asemenea, procesul de admitere trebuie operaţionalizat în strânsă concordanţă cu o eventuală decalare a examenului de Bacalaureat. (…) Menţinerea sesiunilor de reexaminare şi/ sau a sesiunilor suplimentare de examinare este esenţială pentru a respecta dreptul studenţilor de a beneficia de cel puţin două sesiuni de examinare gratuite”, spun studenţii de la ANOSR.

Referitor la serviciile auxiliare, printre care se numără eliberarea de adeverinţe, a situaţiei şcolare, depunerea dosarelor pentru burse, ANOSR recomandă cu stricteţe transferul complet al acestora în mediul online, dar şi transparentizarea şi publicarea soluţiilor oferite de universităţi pe site-urile web, astfel încât să fie cât mai accesibile studenţilor.

“În acelaşi timp, ţinând cont de impactul economic generat, susţinem amânarea plăţii taxelor şi totodată, eliminarea eventualelor penalităţi pentru plata taxelor restante până la atenuarea circumstanţelor”, afirmă ANOSR.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mihai F. spune

    Bursele sunt pentru performanta academica, nu sunt ajutoare sociale. Cei care nu sunt capabili, sa mearga sa lucreze in agricultura! Aer curat…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close