ANUL POLITIC 2019: România preia 6 luni Preşedinţia Consiliului UE. Românii, chemaţi la vot, în două tururi. Iohannis luptă pentru un nou mandat la Cotroceni

0

2019 este an electoral, cu alegeri europarlamentare, în luna mai, şi alegeri prezidenţiale, la sfârşitul anului. Rezultatele alegerilor vor influenţa şi soarta liderilor politici. Partidele vor da un „examen” dur cu cele două campanii electorale, fiind posibile schimbări în fruntea formaţiunilor politice, în funcţie de rezultatul voturilor.

Noul an nu este important doar în plan politic intern, ci și internațional, pentru că, la 12 ani de la aderare, ţara noastră va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ,de la 1 ianuarie 2019.

Preşedinţia Consiliului UE, provocarea supremă a clasei politice româneşti

Statele membre ale Uniunii Europene asigură prin rotație, la fiecare șase luni, președinția Consiliului UE. În timpul mandatului, țara care deține Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu.

În timpul deținerii Președinției Consiliului, România trebuie să fie un intermediar neutru, să avanseze negocierile privind legislația europeană, să asigure continuitatea agendei UE și să asigure cooperarea dintre statele membre si instituțiile europene. Însă, România va avea posibilitatea ca, în cele șase luni, să promoveze pe agenda europeană unele dosare pe care le consideră importante.

Unul dintre momentele cele mai importante ale celor şase luni îl constituie Summit-ul UE de la Sibiu.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus ca acest summit european să se țină la o zi după ieșirea Marii Britanii din UE, pentru a discuta viitorul celor 27 de state membre.

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut politicienilor, în plenul Parlamentului, decenţă în limbajul politic şi reținere de la „acţiuni care pot afecta imaginea României” în timpul deținerii…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata