Arad: Senatorul Adrian Wiener a sesizat CNCD pivind "discriminarea" medicilor rezidenţi etnici români

Senatorul USR Adrian Wiener, medic şi fost director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a sesizat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) situaţia etnicilor români care ocupă posturi de medici rezidenţi şi care nu sunt plătiţi în condiţii similare cu colegii lor cetăţeni români.

Adrian Wiener solicită CNCD "să constate şi să sancţioneze contravenţia săvârşită în acest caz de către autorităţi, să constate că statul român nu asigură cadrul legislativ necesar prevenirii situaţiilor de discriminare a medicilor rezidenţi etnici români dar care nu sunt cetăţeni români în raport cu colegii lor medici rezidenţi cetăţeni români şi să ia orice măsură necesară pentru înlăturarea consecinţelor acestei fapte".

Într-un comunicat de presă remis joi, senatorul USR arată că sesizarea porneşte de la cazul doctorului Miksa Loredan, cetăţean sârb de etnie română, "cel care a ocupat în urma concursului susţinut în condiţii perfect identice cu concurenţii cetăţeni români poziţia de medic rezident pe locurile de etnici români din Serbia".

Wiener atrage atenţia că Miksa Loredan "prestează munca de medic rezident nefiind încadrat ca medic rezident cu contract individual de muncă, ci ca bursier al statului român, beneficiind de bursă în cuantum de aproximativ 80 euro/lună".

"Domnul Miksa Loredan prestează acelaşi tip de muncă, cu aceeaşi normă de lucru, responsabilităţi şi atribuţii cu ale colegilor rezidenţi. Nu există niciun temei sau argument pentru care să nu primească o remuneraţie egală cu a colegilor medici rezidenţi cetăţeni români care prestează o muncă egală. Sunt eludate competenţele sale profesionale şi operează arbitrariul în raport cu încadrarea sa ca bursier al statului roman şi nu ca medic rezident cu contract individual de muncă", afirmă parlamentarul în comunicatul de presă.

Potrivit sursei citate, în prezent…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata