Atenție șoferi, riscați noi amenzi dacă nu respectați aceste reglementări

În ultimii ani, legislația din țara noastră a beneficiat de diverse modificări, adaptate la situațiile reale din trafic, ce implică din ce în ce mai multă tehnologie.

Astfel că, camerele de bord au devenit un accesoriu des folosit de șoferi, un instrument foarte util ce ar putea ajuta participanții la trafic să dovedească anumite nereguli, polițiștilor sau instanței. Alții folosesc camerele video pentru a le încărca pe internet, pentru divertisment.

Însă, un lucru mai puțin cunoscut este faptul că utilizarea camerelor de bord este interzisă, în anumite situații. Cei care nu respectă legea riscă se aleagă cu o amendă, conform Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor Personale din România (ANSPDCP).

Când este interzisă utilizarea camerelor de bord

Filmulețele înregistrate cu camera de bord pot fi folosite numai în cazul în care sunt prezentate unui polițist, instanței sau unor terți, în urma unui eveniment neplăcut, respectiv în scop personal. Este interzisă publicarea imaginilor în spațiul public, deci pe internet: în social media sau mass-media, dacă sunt surpinse persoane din interiorul mașinii.

„În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul general de protecția datelor”, a anunțat ANSPDCP.

De asemenea, un mare scandal a avut loc la începutul anului. Conform celor mai noi reglementări, imaginile captate de camerele video nu se mai acceptă ca probe, în cazul semnalării comportamentului agresiv din trafic.

„Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ.

Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video”, sunt argumentele parlamentarilor care au venit cu modificări în Codul Rutier.

Sursa: capital.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata