Au urcat pe Everest pentru a realiza o măsurătoare de înaltă precizie

0 35

Mai mulţi topografi chinezi au reuşit să ajungă miercuri în vârful muntelui Everest în cadrul unei expediţii care ar trebui să le permită să determine cu mare precizie înălţimea exactă a celui mai înalt pisc montan de pe Terra, informează AFP.

Potrivit unor înregistrări video difuzate de mass-media chineze, sub un cer degajat, cei opt experţi şi-au instalat instrumentele de măsurare şi au deschis o sticlă de şampanie,

In pofida mai multor expediţii de măsurare ce au fost organizate în ultimele decenii, inălţimea exactă a Everestului, al cărui pisc este situat la graniţa dintre Nepal şi China, face obiectul unor dezbateri.

Organizată de China, cea mai recentă dintre ele, datează din 2005, când piscul a fost măsurat şi s-a ajuns la valoarea de 8.844,43 de metri, o cifră care nu ţine însă cont de zăpada şi gheaţa de pe munte, a reamintit agenţia de presă China Nouă.

Iar Nepalul a ales să includă gheaţa de pe pisc şi consideră că Everestul măsoară cu patru metri mai mult.

Astfel, oamenii de ştiinţă se întreabă dacă activitatea seismică din regiune, în special puternicul cutremur de pământ care s-a produs în 2015 în Nepal, ar fi putut avea o anumită influenţă asupra înălţimii muntelui Everest, supranumit „acoperişul lumii”.

Acum măsurătorile vor fi realizate cu ajutorul sistemului de navigaţie prin satelit BeiDou, echivalentul chinez al sistemului american GPS. Întregul echipament de cartografiere este tot de concepţie chineză, iar măsurătorile vor folosi şi tehnici 3D, potrivit China Nouă.

Data publicării rezultatelor nu este cunoscută, însă China şi Nepal au convenit anul trecut să facă un anunţ comun în această privinţă.

Expediţia a început pe 30 aprilie şi a fost întârziată în două rânduri de vremea nefavorabilă.

Aceasta este prima ascensiune realizată în timpul pandemiei de COVID-19, după ce China şi Nepalul au suspendat expediţiile montane în martie, la începutul sezonului de primăvară, din cauza temerilor legate de noul coronavirus.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata