Avram (CLDR): România nu are, deocamdată, o listă clară de priorităţi şi proiecte în Regiunea Dunării; este nevoie de o abordare integrată

0 81

România nu are, deocamdată, o listă clară de priorităţi şi proiecte care să vizeze Regiunea Dunării, iar pentru acest lucru este nevoie de o abordare mult mai integrată aşa cum s-a stabilit la nivelul Comisiei Europene, de către Directoratul General pentru Afaceri Maritime şi Pescuit (DG MARE), a declarat, pentru AGERPRES, Sever Avram, comisar regional dunărean şi preşedintele executiv al Asociaţiei "Comunităţile Locale Riverane Dunării" (CLDR).

"De principiu, pentru Regiunea Dunării, mai ales în baza proiectelor soft deja realizate sau în curs de derulare, în cadrul Danube Transnational Programme, revitalizarea regională prin proiecte transnaţionale a început să prindă contur, iar deţinătorii de interese să cunoască mai bine, în mod reciproc, propriile posibilităţi şi oportunităţile de finanţare ce se deschid treptat. În cazul Bazinului Mării Negre, în special datorită complicării situaţiei geo-politice din proximitatea noastră, auspiciile nu mai par aşa de favorabile. O serie de interese controversate sau chiar contradictorii ale marilor puteri vizează în mod predilect zona Mării Negre, dar această configurare a devenit, mai degrabă, un factor de timorare sau de blocaj în demararea multor proiecte coerente pentru domeniul energetic, transport, turism etc. Cu toate acestea, DG MARE – Comisia Europeană a stabilit clar orientările dezvoltării care depind mai ales de autodeterminarea decidenţilor şi de aplicarea în practică a unei 'abordări mult mai integrative' pentru toate strategiile şi proiectele majore avute în vedere pentru următorii ani", a spus Avram.

În viziunea specialistului, la nivel concret, în România, "ar merita să renunţăm rapid la orice abordări fragmentariste, sectariste, limitative, fără suportul legislativ şi procedural agreat din timp de toate părţile".

"Altfel spus, până acum s-a vorbit mult, s-au pus anumite pietre de temelie, însă nu avem încă o…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x