Banca Centrală Europeană ajută creditorii din zona euro să facă faţă pandemiei

De Jurnalul Național Bănci 110 citiri
1 min citire
În contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19) şi pentru a-i ajuta în continuare la împrumuturi, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat joi că va acorda creditorilor din zona euro o degrevare în valoare de 73 de miliarde de euro de la o cerinţă cheie de capital, transmite Reuters.

În acest context, celor 115 bănci supervizate direct de BCE li se va permite, până în iunie 2021, să excludă o parte din expunerea lor la băncile centrale, inclusiv depozitele, din calcularea ratei de îndatorare (leverage ratio).

Această excludere va majora rata totală de îndatorare de 5,36% cu aproximativ 0,3 puncte procentuale, echivalentul a aproximativ 73 miliarde de euro, conform celor mai recente date disponibile, de la finalul lunii martie, a informat BCE.

„Situaţia provocată de pandemie a afectat semnificativ şi profund toate economiile din zona euro, fiind necesară o politică monetară ultra-relaxată, care necesită o funcţionare fără probleme a canalelor de transmisie de către bănci”, se precizează într-un comunicat al instituţiei cu sediul la Frankfurt.

Astfel, rata de îndatorare, care impune băncilor să deţină capital în valoare de 3% din expunerea lor totală, devine obligatorie din iulie, dar băncile trebuie deja să o publice.