BCE respinge planul Ungariei cu privire la acordarea directă de credite ipotecare

De Jurnalul Național Bănci Bani 134 citiri
1 min citire

Inrolare trafic.ro
În contextul imobiliar eficient energetic, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se opune ideii ca Banca Naţională a Ungariei (NBH) să acorde direct credite ipotecare persoanelor fizice pentru construirea de case eficiente din punct de vedere energetic, transmite Bloomberg.

Din punct de vedere al BCE, într-un aviz juridic privind planificatele modificări ale legislaţiei NBH, Aceasta a apreciat că acest tip de creditare directă ar putea încălca reglementările UE privind finanţarea monetară şi expune Banca Naţională a Ungariei la „riscuri financiare substanţiale”.

„Autorităţile ungare sunt încurajate puternic să nu aloce NBH sarcina de a furniza împrumuturi pentru eficienţă energetică direct consumatorilor”, informează BCE pe site-ul instituţiei.

În opinia sa guvernatorul NBH, Gyorgy Matolcsy, a prezentat, anul trecut, o propunere care implică un rol mai extins al instituţiei în extinderea finanţării verzi.

BCE, deşi nu este de acord cu creditarea ipotecară directă, a sprijinit planul NBH de a adăuga sprijinul pentru sustenabilitatea mediului ca un obiectiv secundar, dincolo de cel primar al stabilităţii preţurilor.

TAGGED: , ,