Bihor: Liderul PPMT cere premierului Dăncilă ca preşedinţia României la Consiliul UE să aibă pe agendă şi protecţia minorităţilor

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Szilágyi Zsolt, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că a cerut premierului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă, ca preşedinţia Consiliului UE pe care România o va asigura de la 1 ianuarie 2019 să aibă pe agenda şi teme referitoare la protecţia minorităţilor.

Liderul PPMT a precizat că a propus premierului Dăncilă, în primul rând, continuarea eforturilor de extindere europeană înspre Balcanii de Vest, readucerea în atenţie a Strategiei romilor şi mai ales, politicile de identitate europeană, cu referire la iniţiativa cetăţenească europeană Minority Safe Pack sau la elaborarea unei carte a practicilor progresive europene pentru protecţia identităţilor.

"Iniţiativa cetăţenească europeană Minority Safe Pack a reuşit să adune peste 1,3 milioane de semnături, iar din România am fost în număr de 254.871 cei care am sprijinit iniţiativa. Cred că Guvernul României nu poate să rămână indiferent faţă de faptul că cererea ca minorităţile autohtone să beneficieze de protecţia UE este puternic sprijinită de cetăţeni. Tactica de a împiedica această iniţiativă s-a dovedit a fi o greşeală, iar acum a devenit clar că în 2019 Comisia Europeană, probabil după alegerile europene din mai 2019, va avea în vedere această iniţiativă", a precizat Szilagyi, în conferinţa de presă, citind din scrisoare.

Liderul PPMT consideră că "ar fi o realizare" dacă sub egida preşedinţiei române, pornind de la rezoluţiile şi recomandările adoptate de o altă instituţie europeană, Consiliul Europei, s-ar redacta o cartă a practicilor progresive europene în materie de protecţia identităţilor, "care ar include acele măsuri şi aranjamente, care prin dialog, prin legislaţie şi prin realizarea unor forme de autonomie culturală şi teritorială au reuşit să creeze încredere reciprocă, stabilitate, bunăstare şi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata