Biro Rozalia: Tragem un semnal de alarmă către Rusia, pentru încălcarea dreptul internaţional

0 93

Declaraţia finală a recentei Conferinţe interparlamentare de la Bucureşti trage un semnal de alarmă asupra acţiunilor din Rusia care încalcă dreptul internaţional, a declarat joi, la Oradea, deputata UDMR Biro Rozalia, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor.

"În declaraţia finală tragem un semnal de alarmă spre Rusia, prin care deplângem încălcarea permanentă de către Rusia a dreptului internaţional şi războiul hibrid din regiune. Nu suntem de acord şi condamnăm acţiunile Rusiei care se desfăşoară în Marea Azov, construirea podului Kerci, montarea de cabluri subterane în Peninsula Crimeea anexată ilegal, precum şi încălcarea repetată a apelor teritoriale ale ţărilor europene din zona Mării Baltice. Şi solicităm instituţiilor UE să sporească vizibilitatea Regiunii Mării Negre, având în vedere necesitatea acesteia din cauza mişcărilor Rusiei din această regiune", a declarat Biro.

Deputata Biro Rozalia s-a referit joi, în conferinţă de presă la Oradea, la concluziile lucrărilor celei de-a XIV-a Conferinţe Interparlamentare privind Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC), ce a avut loc, în perioada 7-8 martie, la Bucureşti.

Ea a enumerat concluziile celor zece teme abordate în lucrări, despre care a spus că "trebuie abordate de parlamentele naţionale, pentru ca Uniunea Europeană să aibă o politică externă şi de securitate, respectiv de apărare, comună eficiente".

Temele au vizat viitorul securităţii europene, noile instrumente de cooperare, parteneriatul estic, viitorul politicii externe în perspectiva Brexit, strategia UE pentru Regiune a Dunării, Securitatea cibernetică şi războiul hibrid, mobilitatea militară, întărirea cooperării interparlamentare şi angajamentul UE faţă de Balcanii de Vest.

Pentru viitorul securităţii europene, s-a conturat necesitatea ca statele membre să…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x