Brazilia ia măsuri împotriva minerilor ilegali din pământul indigen al Amazonului

De Jurnalul Național Externe Investiții Locuri de muncă 224 citiri
3 min citire

Inrolare trafic.ro
Autoritățile braziliene și-au intensificat lupta împotriva exploatării ilegale în zonele locuite de indigenii Yanomami, trimițând elicoptere peste jungla amazoniană în căutarea unor locuri de săpături clandestine.

De sus, polițiștii puternic înarmați și oficialii de la agenția de mediu Ibama observă o tabără: un petic maro de pământ defrișat în mijlocul vastului covor verde care este Amazonul.

Există dormitoare improvizate, o bucătărie și băi. Zgomotul motoarelor bătând indică că minerii nu sunt departe.

Agenții guvernamentali au blocat deja circulația ilegală pe cele două râuri principale ale zonei, a declarat Felipe Finger, coordonator Ibama. „Acum începem o altă fază – să atacăm aceste operațiuni miniere, să spargem și să neutralizăm aceste tabere.”

Observând elicopterele, „garimpeiros” sau mineri ilegali, fug în junglă, lăsând în urmă saci de casiterită – minereu bogat în dioxid de staniu cunoscut sub numele de „aur negru” – pe care le vând cumpărătorilor comerciali.

În timp ce soldații îmbrăcați în camuflaj incendiază tabăra, agenții chestionează un miner de 36 de ani care nu a reușit să scape.

„Mineritul ilegal nu se va termina – nu are nimic de-a face cu Lula sau Bolsonaro”, spune el, referindu-se la actualul președinte de stânga și la predecesorul său de dreapta.

Minerul, care și-a dat numele Eduardo, a spus că ar putea câștiga 5.000 de reis (1.000 de dolari) pe săptămână lucrând în tabără, adăugând: „De unde poți câștiga asta în oraș?”

Liderii Yanomami spun că aproximativ 20.000 de mineri clandestini au invadat teritoriul lor, ucigând indigeni, abuzând sexual femei și adolescenți și contaminând râurile cu mercurul pe care îl folosesc pentru a separa aurul de sedimente.

În ianuarie, poliția federală a deschis o anchetă cu privire la un posibil genocid legat de abuzul de către mineri a Yanomami și a resurselor acestora.

Mișcarea a venit după ce un raport oficial a constatat că aproximativ 100 de copii mici au murit în zonă anul trecut, unii din cauza malnutriției.

„Suferim de diaree și vărsături. Nu avem asistență medicală. Oamenii se înfometează și nu avem ce mânca”, a spus un Yanomami.

Forțele aeriene braziliene au instalat un spital de campanie în Boa Vista, capitala nordului statului Roraima, iar armata a declarat că a evacuat aproximativ 130 de pacienți cu elicopterul din locații îndepărtate.

Exploatarea ilegală a crescut brusc în timpul președinției 2019-22 a lui Jair Bolsonaro, care a favorizat deschiderea terenurilor indigene către o astfel de activitate.

Sursa – www.aljazeera.com