Budăi despre proiectul legii pensiilor: Avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că proiectul de lege a pensiilor repară inechităţile existente acum în sistem şi respectă pilonul principal – contributivitatea.

"Sunt de părere, şi eu şi colegii mei, că avem nevoie de o astfel de lege pentru a repara inechităţile care au fost până acum şi pentru a încerca să respectăm acel principiu, acel pilon principal al acestei legi şi anume contributivitatea. Ca elemente de noutate pe această lege, vorbim de contributivitate şi trebuie să avem la muncă egală, la prestaţii egale, să avem aceeaşi pensie, să terminăm cu aceste inechităţi dintre contributivitate egală şi în funcţie de momentul ieşirii la pensie să avem diferite cuantumuri", a spus Budăi.

El a afirmat că se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor.

"Se va impune un nou sistem de calcul al pensiilor, nu va mai fi calculul pe punctajul mediu realizat, ci pe valoarea punctului de referinţă, care va fi anual indexată cu indicele inflaţiei plus 50% din rata câştigului mediu brut realizat pe ţară, se vor putea achiziţiona cel mult 5 ani de vechime pentru realizarea unui anumit stadiu, fie că vorbim de stadiul minim de cotizare, sau de stadiul complet de cotizare. Se va introduce o nouă prestaţie şi anume 25% pentru pensia de urmaş, dar nedepăşind 80% din cuantumul salariului minim brut. Se vor putea cumula anumite venituri din pensia de invaliditate cu unele profesii liberale. Am introdus aceste elemente tocmai din experienţa noastră din anii trecuţi şi de ceea ce ne-am lovit la casele de pensii. În general noi spunem că prin această lege vom reuşi să ridicăm nivelul de trai al părinţilor şi bunicilor noştri şi vom repara aceste inechităţi existente în sistem", a afirmat Budăi la dezbaterea proiectului legii pensiilor de la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

La rândul său, preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a menţionat că…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata