Bulgaria nu intră în Schengen înaintea României, crede ministrul de externe Teodor Meleșcanu

0


Bulgaria nu va fi primită în spațiul Schengen înaintea României, crede ministrul de externe Teodor Meleșcanu. Diplomatul român a afirmat că nu crede în acest scenariu, argumentând cu particularitățile de la granița dintre cele două țări. Ar fi imposibil ca Bulgaria să aibă avantajele simplificate ale spațiului Schengen iar România nu, în condițiile în care cele două țări împart frontiera pe Dunăre, care ajunge la 1.000 de kilometri, a explicat șeful diplomației românești.

Teodor Meleșcanu a și-a făcut cunoscută opinia într-o emisiune la Digi24, în condițiile în care Bulgaria ar putea intra în Schengen cu frontierele aeriene în prima parte a anului 2019, după cum afirma presa bulgară la sfârșitul anului trecut.

„Eu nu cred în scenariile de acest tip. România şi Bulgaria suntem fraţi siamezi, dacă îmi permiteţi. Am intrat împreună în Uniunea Europeană, împreună am primit Mecanismul de Cooperare şi Verificare, împreună ni s-a propus să avem un proces de admitere în spaţiul Schengen. Gândiţi-vă cum ar putea să funcţioneze o frontieră care are între 700 şi 1000 de kilometri, Dunărea, în care România ar fi în afara Schengen şi Bulgaria ar fi în Schengen. Sunt lucruri care din punct de vedere practic, din punctul meu de vedere şi tehnic, nu pot funcţiona”, a spus ministrul român.

„Ca mesaj politic, eu cred că trebuie să mergem foarte clar pe ideea că intrarea în spaţiul Schengen este o chestiune care ţine de respectarea unor norme tehnice pe care România le-a îndeplinit şi vrem să vedem de ce, care sunt motivele pentru care nu s-a acordat”, a explicat Teodor Meleșcanu.

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, a spus…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close