Calendar ortodox 29 ianuarie: pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie

Pe 29 ianuarie în calendarul creștin ortodox are loc pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu (Teoforul). Mucenicul Ignatie a fost al doilea episcop al Antiohiei și alături de Policarp a fost ucenic al Evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu. El a fost pedepsit de împăratul Traian care a pus fiarele să-l sfâșie la Roma.

Sfântul mucenic Ignatie a murit răpus de fiare, dar „câţiva creştini au adunat cinstitele şi sfinţitele rămăşite căzute din gura leilor şi le-au adus de la Roma la Antiohia, dându-le fraţilor, ca un dar dorit. Aceştia au aşezat cu toată cinstea aceste sfinte moaşte în pământ.”, conform calendarului creștin ortodox.  Biserica prăznuieşte în această zi de 29 ianuarie cu bucurie sărbătoarea Aducerii moaştelor sfântului Ignatie Teoforul.

Calendar ortodox 29 ianuarie: pomenirea lui Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul

Tot în această zi, pe lângă pomenirea aducerii moaştelor sfântului sfinţitului mucenic Ignatie, creștinii ortodocși pomensc și pe sfinţii mucenici Silvan episcopul, Luca diaconul şi Mochie citeţul. Tot azo are loc pomenirea sfinţilor şapte mucenici, care s-au săvârşit în Samosata: Filotei, Iperehie, Aviv, Iulian, Romano, Iacob şi Parigorie. Aceștia din urmă au avut parte de un sfârșit în chinuri. „Fiind ostaşi ai lui Hristos şi înfruntând rătăcirea idolească, li s-au zdrobit braţele şi coapsele cu toiege groase. După aceea li s-au sfâşiat trupurile şi li s-au pus lanţuri grele de grumaji şi au fost băgaţi în temniţă. În urmă au fost scoşi de acolo şi spânzuraţi, pironindu-li-se capetele cu piroane de fier. În felul acesta şi-au dat sufletele lui Dumnezeu.”, conform calendarului creștin ortodox.

Câţiva creştini au adunat cinstitele şi sfinţitele rămăşite ale mucenicului Ignatie căzute din gura leilor

Tot în această zi, pomenirea sfinţilor mucenici Sarvil…

Citeste continuarea pe StiriMondene.Fanatik.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata