Calendar ortodox, marți, 13 august. Sfântul Tihon de Zadonsk

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește astăzi pe Sfântul Tihon de Zadonsk, născut din părinți creștini, în Rusia anului 1724. Acesta a primit la naștere numele de Timotei, iar de-a lungul vieții a fost arhimandrit, egumen, episcop și vicar la mai multe mănăstiri.

Calendar ortodox, marți. Cine a fost Sfântul Tihon de Zadonsk

Creștinii ortodocși îl cinstesc astăzi pe Sfântul Tihon de Zadonsk. Pe numele primit la botez, Timotei era la un pas să fie dat unui vizitiu după ce mama sa, Domnica nu l-a mai putut crește. După moartea tatăl său, diaconul Savelie Chirilov familia lui Timotei  a pierdut susținerea materială acesta fiind și motivul pentru care mama sa ar fi vrut să-l dea unei familii spre creștere. În anul 1754 a absolvit seminarul și a devenit profesor până în anul 1758 când a intrat în monarhism.

Așadar, în anul 1758 a primit numele de Tihon și a devenit arhimandrit și egumen al Mănăstirii Jelticov. Timp de un an a fost și episcop-vicar al Novgorodului, iar din anul 1763 a fost timp de 4 ani și jumătate episcop de Voronej și Eletk. În această perioadă învățământul din zonă s-a dezvoltat foarte mult și Tihon a avut grijă să aibă în eparhia sa numai preoți competenți. În anul 1769 s-a retras la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk unde s-a adâncit în rugăciune și viață ascetică.

Sfântul Tihon a trecut la cele veșnice pe 13 august 1783. Sursa foto: doxologia.ro

Cuvinte ale Sfântului Tihon de Zadonsk

Sfântul Tihon de Zadonsk s-a retras în singurătate la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk și a trecut la cele veșnice pe 13 august 1783. Sfântul Tihon a fost înmormântat într-o criptă chiar sub altarul mănăstirii în care și-a petrecut ultimii ani din viață. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruxe l-a trecut în rândul sfinților pe 25 mai 1861.

„Iisus Hristos este Alfa și Omega, începutul și sfârșitul mântuirii; fără o credința adevărată și vie în El nimeni…

Citeste continuarea pe StiriMondene.Fanatik.ro

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata