Care a fost producţia de cartofi în anul 2020

0 124

În anul 2020, în România, producţia de cartofi a trecut uşor de două milioane de tone, însă a consemnat o scădere faţă de anul precedent cu aproape 21%, când a totalizat 2,62 milioane de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea AGERPRES.

Iar randamentul la hectar a înregistrat un recul cu aproape trei tone, de la 15,44 tone în 2019, la 12,56 tone în 2020, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 4.394 hectare.

La o suprafaţa cultivată cu cartofi  de 165.669 hectare anul 2020, în timp ce în 2019 a depăşit 170.063 hectare, precizează MADR.

În urmă cu 10 ani, România consemna producţii de cartofi de 3,5 – 4 milioane de tone, dar de pe suprafeţe mai mari, respectiv între 200.000 – 250.000 de hectare, însă în ultimii cinci ani suprafeţele cultivate au scăzut constant sub 200.000 de hectare. Zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu.

Din  datele Institutului Naţional de Statistică reiese că un aliment cum este cartoful se consumă în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării din România. În anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kilograme, însă lucrătorii pe cont propriu şi pensionarii depăşesc uşor acest nivel, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de agricultori, şomeri şi salariaţi.

Consumul intern de cartofi este estimat la circa două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje.

Însă în luna noiembrie 2020, cartofii s-au ieftinit cu 1,06% faţă de octombrie, iar comparativ cu decembrie 2019 preţul s-a redus cu 30,2%, relevă datele INS.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x