Care este mesajul transmis de Vladimir Putin lui Recep Tayyip Erdogan?

De Jurnalul Național Actuale Politică 166 citiri
3 min citire
 

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit, miercuri, la telefon cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care forțele Moscovei au lansat un atac masiv asupra regiunilor Odesa și Kiev din Ucraina.

În precizările sale, „Au fost afectate infrastructura portuară și circa 40.000 de tone de cereale destinate țărilor din Africa, Israelului și Chinei”, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Atacurile s-au soldat cu rănirea mai multor persoane

În cadrul unui comunicat al Kremlinului, Putin i-a spus lui Erdogan că  „Rusia este pregătită să revină la acordul (cerealier) de la Istanbul de îndată ce Occidentul își îndeplinește în mod efectiv toate obligațiile față de partea rusă”, obligații stabilite în textul documentelor încheiate anul trecut sub medierea Turciei și Organizației Națiunilor Unite.

„În special, Vladimir Putin a subliniat poziția de principiu a Rusiei în legătură cu rezilierea pachetului de acorduri privind exportul de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră și deblocarea livrărilor de alimente și îngrășăminte rusești”, se arată în comunicatul președinției ruse.

În plus, „S-a remarcat că, în condițiile lipsei totale de progres în implementarea părții rusești a acordului privind cerealele, următoarea prelungire a acestuia și-a pierdut sensul. A fost confirmată disponibilitatea de a reveni la acordurile de la Istanbul de îndată ce Occidentul își va îndeplini efectiv toate obligațiile față de Rusia fixate în acestea”, se spune în documentul de la Kremlin.

Ce vrea Rusia pentru a reporni acordul cerealier și a debloca Marea Neagră

După ce s-a suspendat din acordul de la Istanbul, Rusia a dat un termen de trei luni Organizației Națiunilor Unite, ONU, pentru ca aceasta să obțină „rezultate concrete” în legătură cu facilitățile aplicate la exporturile agroalimentare rusești, facilități incluse în acordul cerealier la Marea Neagră.

„ONU are încă trei luni la dispoziție pentru a obține implementarea (acordului) și rezultate concrete”, spunea, luna trecută, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Concret, pentru a reveni în acord, Rusia a cerut:

-reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internațional de plăți SWIFT,

-relaxarea sancțiunilor occidentale,

-deblocarea logisticii de transport și asigurări,

-deblocarea activelor rusești înghețate de către Occident și

-reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina și care necesită reparații.

Conducta a explodat pe 5 iunie în urma a ceea ce Moscova crede că a fost o acțiune de sabotaj ucrainean.

Sursa – www.antena3.ro