Care este opinia lui Mircea Geoană despre situaţia din Ucraina?

De Jurnalul Național Actuale Politică 95 citiri
5 min citire
 

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a vorbit într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN, despre provocările actuale și perspectivele evoluției conflictului din Ucraina.

Astfel, în urma unui interviu recent acordat de către Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, despre o serie de aspecte cruciale privind rolul său în cadrul organizației internaționale NATO, perspectivele evoluției conflictului din Ucraina și implicațiile acestuia asupra securității regionale și globale, precum și eventualele sale planuri politice.

Când a fost întrebat care este cea mai importantă preocupare în acest moment, privind conflictul din Ucraina, Mircea Geoană a spus:

„La NATO ne uităm mai puțin pesimist la situație. Acest război a avut foarte multe fluctuații în acești doi ani. Prima zonă era aproape catastrofal că pierde Ucraina în prima săptămână, lucru care nu s-a întâmplat. Astăzi, Ucraina a eliberat 50% din teritoriul inițial ocupat de Rusia. Au alunga flota din Marea Neagră.

Cu sprijinul nostru, ucrainienii fac o treabă foarte bună pentru a putea să contracareze atacurile din zona Mării Negre. Vor mai fi, probabil, câteva avansuri ale Rusiei, poate un sătuc, un orășel cucerit, dar nimic care să schimbe dinamica războiului.

Între timp se întâmplă altceva, dar este un lucru bun și pentru România. Noi simțim la NATO, vorbim cu toți aliații. Toată lumea înțelege că victoria Rusiei în Ucraina nu este o opțiune. Este o opțiune atât de severă pentru Ucraina, dar și pentru securitatea Europeană, dar și globală, încât sunt convins că vom continua să-i sprijin.

În acest moment problema este că avem o confruntare între două armate în care Rusia are un avantaj pentru că are o dimensiune mai mare și resursă umană. Și-a mutat economia pe economie de război și produce mai mult pe termen scurt. Primește de la Coreea de Nord primește și de la iranieni.

La noi a fost mai lent puțin, în Occident, să reluăm capacitatea noastră industrială. În clipa de față, adevăratul diferențiator în acest război, vor fi, evident, capacitatea celor două armate, dar din partea noastră, să putem să ajungem cel puțin la nivelul în care Rusia este astăzi.

Din ceea ce știm la NATO, acest lucru se întâmplă deja și estimăm că la începutul anului 2025 vom fi într-o zonă în care investițiile Occidentului în apărare vor ajunge la un nivel de simetrie cu cel din Rusia.

Ucraina va rezista și va rămâne un stat independent. Ucraina și Republica Moldova vor veni către noi, către NATO.

Problema este că Rusia va rămâne agresivă, nu doar militar, dar în tot ce înseamnă spectrul de război-hibrid, de exemplu dezinformarea, implicarea în alegerile noastre.

Vom avea o Rusie agresivă în continuare

Rusia va rămâne foarte agresivă, nu doar militar, ci în război hibrid”, a spus Mircea Geoană.

În momentul de față este o atenție mare pentru ce s-ar pregăti în Transnistria. Și anume, un vot în parlament de punere în aplicare a referendumului și de cerere către Federația Rusă ca Transnistria să fie anexată Rusiei.

Practic, o bucată importantă din Moldova să devină în mod efectiv o parte a Rusiei.

Întrebat dacă e posibil acest scenariu și care ar putea fi pericolele, Mircea Geoană a spus:

„Dacă se va întâmpla, în primul rând, este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, internațional.

Nu este nicio diferență, tot Rusia controlează. Este o formă de presiune pentru alegerile din Republica Moldova, în care Maia Sandu concurează pentru un nou mandat și rușii fac tot ce se poate prin această presiune psihologică și politică.

Nu va avea nicio consecință militară și strategică”, a mai precizat Secretarul General Adjunct al NATO, la Antena 3 CNN.

Sursa – www.antena3.ro