Care este oraşul din România care dă ‘faliment’?

De Jurnalul Național Actuale Casă și Grădină 162 citiri
4 min citire

Inrolare trafic.ro
În ultimii ani, România a avut și încă are mari probleme demografice. Unul din efecte este și diminuarea populației din orașele mici, în unele situații tocmai datorită exodului către marile orașe, dar și a celor care au decis să plece din țară. O altă situație ar fi și faptul că anumite orașe tind să se micșoreze, iar realitatea este una dramatică. Astfel, oraşul din România care dă ‘faliment’, care devine din ce în ce mai mic, iar autorităţile de aici sunt îngrijorate.

Care este oraşul din România care dă ‘faliment’?

Pare ciudat că se foloseşte astfel de termen, dar în realitate lucrurile stau exact așa. Situat la aproximativ 1 oră de București, oraşul din România care dă ‘faliment’, după Recensământul din 2021, mai are la acest moment doar 12.962 locuitori, și se întinde pe o suprafață totală de 19, 31 de kilometri pătrați.

Drumul nu este unul lung până aici, fiind de numai 84 de kilometri, orașul situându-se în județul Prahova. Dacă nu v-ați dat seama despre ce oraș este vorba, vă spunem că este vorba de micuțul oraș Mizil.

Mizil este oraşul din România care dă ‘faliment’

Concret, dacă, în prezent, sunt aproximativ 13.000 de locuitori, în anul 2011 erau înregistrați 14.312 locuitori, această scădere este evidentă, din păcate, cu aproape 1.350 de locuitori. În același timp, conform autorităților de aici, orașul a început să piardă din suprafața totală, iar cifrele sunt alarmante, fiind vorba de cel puțin 14.000 de hectare de teren.

Orașul Mizil devine din ce în ce mai mic

Din informaţiile autorităților, deja îngrijorate, acest proces a început în urmă cu 17 ani, iar de atunci și până astăzi nu a dat semne de încetinire, Mizil devenind vizibil un oraș pe cale de dispariție. Un alt motiv al acestei situații dramatice o reprezintă și proasta stare de fapt a infrastructurii și a drumurilor din oraș, unde aria urbană constă, de fapt, în mahalale cu locuințe de tip social și cu clădirile existente ocupate în mod abuzi, mai spun autoritățile locale.

Oraşul din România care dă 'faliment'. Devine din ce în ce mai mic, autorităţile sunt îngrijorate

După Recensământul din 2021, mai are la acest moment doar 12.962 locuitori.

În contextul deficitului demografic, în Mizil, denumit și oraşul din România care dă ‘faliment’, este evident acest aspect, datorită îmbătrânirii populației.

De altfel, este cunoscut faptul că îmbătrânirea populației din zonele urbane mici, mijlocii și medii, este una din cauzele falimentării orașelor, iar fenomenul este deja în plină desfășurare și în alte părți ale lumii.

Provocarea globală a îmbătrânirii populației

Îmbătrânirea populației este o tendință din ce în ce mai des întâlnită în multe țări din lume: nu numai în țările avansate, ci și în economiile emergente. Pe măsură ce numărul tinerilor se reduc, în timp ce persoanele în vârstă reprezintă o parte mai mare a populației, guvernele trebuie să se ocupe urgent de problemele legate de viitorul sistemelor lor de protecție socială.

În acest sens, specialiștii trag un semnal de alarmă, spunând că o populație îmbătrânită și o creștere mai lentă a forței de muncă afectează economiile în mai multe moduri, creșterea PIB-ului încetinește, persoanele în vârstă de muncă plătesc mai mult pentru a-i întreține pe cei în vârstă, iar bugetele publice se tensionează sub povara costurilor totale mai mari ale programelor de sănătate și de pensionare pentru persoanele în vârstă.

Oraşul din România care dă 'faliment'. Devine din ce în ce mai mic, autorităţile sunt îngrijorate

 

În ultimii ani, atât la nivel european, cât și la nivel global, s-au tot stabilit măsuri pentru a stopa îmbătrânirea populației și stoparea dispariției a anumitor zone rurale și chiar urbane, dar efectele sunt neînsemnate.

Sursa – playtech.ro

TAGGED: ,