Care este planul Marii Britanii de a opri migrația cu ambarcaţiuni mici?

De Jurnalul Național Călătorii Externe Lifestyle 149 citiri
9 min citire
Guvernul Regatului Unit a propus o nouă lege controversată care ar permite autorităților să deporte oamenii care sosesc pe țărmurile sale cu ambarcațiuni mici peste Canalul Mânecii, care desparte insula de Franța.

Mai multe organizații de caritate și grupuri pentru drepturile omului au criticat planul – cunoscut sub numele de Lege privind migrația ilegală – spunând că criminalizează eforturile a mii de refugiați adevărați.

Anunțul din această săptămână vine după ce guvernul conservator al Marii Britanii a făcut ca oprirea sosirilor de bărci să fie o prioritate de vârf. Anul trecut, guvernul a considerat infracțiune pentru persoane să ajungă în Regatul Unit fără viză sau permisiune specială.

Peste 45.000 de persoane au intrat trecând canalul în 2022, conform cifrelor guvernamentale – un salt de peste 17.000 față de recordul din anul precedent.

Anul acesta, aproape 3.000 de oameni au făcut traversarea periculoasă, care variază în lățime de la 240 km (150 mile) la cel mai lat până la 34 km (21 mile) la cea mai îngustă.

Într-un summit desfășurat la Paris vinerea trecută, prim-ministrul Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron au semnat un acord pentru a opri migrația pe canale, Londra spunând că va oferi Franței 576 de milioane de dolari în următorii trei ani pentru a ajuta la oprirea bărcilor.

„Noua factură crudă”

Oricine ajunge ilegal pe țărmurile Marii Britanii, trecând printr-o țară „sigură”, va fi obligat legal să fie îndepărtat. Conform actului propus, mai mult de 20 de țări sunt considerate „sigure” pentru a fi deportați refugiații.

„Dacă aceste țări vor accepta refugiați returnați este o altă chestiune. Din câte știu, nu există niciun acord sau aranjament cu niciuna dintre țările de mai sus. Vor exista, de asemenea, contestații legale în instanțele din Marea Britanie”, a declarat Abdirashid Mohamed, avocat la Aden and Co Solicitors, pentru Al Jazeera.

Potrivit lui Mohamed, proiectul de lege exclude șansa multor sosiți de a solicita azil pur și simplu pentru că au ajuns pe țărmurile britanice prin „mijloace neregulate” – cu bărci.

Dacă proiectul de lege este adoptat, ministrul de interne va avea puterea de a reține și elimina pe cei care sosesc cu bărci fie în țara lor de origine, fie într-o țară terță sigură, cum ar fi Rwanda.

Legea va permite, de asemenea, autorităților să rețină sosirile fără cauțiune sau control judiciar pentru până la 28 de zile. Vor fi scutiți cei care au sub 18 ani, persoanele considerate inapte din punct de vedere medical să zboare sau cele cu risc real de vătămare gravă și ireversibilă în țara lor de origine.

Chiar și în aceste cazuri, persoanele vor avea la dispoziție maximum 45 de zile pentru a rămâne în Marea Britanie înainte ca apelul lor să fie epuizat. Autoritățile ar putea apoi să le înlăture.

„În acest moment, proiectul de lege nu închide ușa copiilor solicitanți de azil. Fără îndoială, dacă guvernul Regatului Unit ar încerca să îndepărteze copiii neînsoțiți în viitor, atunci o astfel de îndepărtare se va confrunta cu provocări în instanțele din Marea Britanie”, a spus Mohamed.

Noul proiect de lege va stabili un plafon anual, stabilit de politicieni, pentru numărul total de refugiați și migranți pe care Regatul Unit se va stabili.

„Acest guvern a petrecut ultimii câțiva ani distrugând reputația Marii Britanii pentru a oferi adăpost, a încălcat legea internațională și a demonizat refugiații. Acest nou proiect de lege crud este un pas extrem în aceeași abordare eșuată”, a declarat Beth Gardiner-Smith, CEO al Safe Passage, o organizație de caritate care oferă ajutor legal refugiaților și solicitanților de azil, pentru Al Jazeera.

„Am văzut, chiar și în ultimul an, că îngreunarea vieții refugiaților și concentrarea asupra elementelor de descurajare nu funcționează.”

„Natura draconiană”

Secretarul de Interne Suella Braverman nu a garantat parlamentului că legea este compatibilă cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

„Desigur, Regatul Unit va căuta întotdeauna să respecte dreptul internațional și sunt încrezătoare că acest proiect de lege este compatibil cu dreptul internațional”, a spus ea parlamentului.

Anul trecut, guvernul britanic a convenit asupra unui acord pentru a trimite zeci de mii de solicitanți de azil în Rwanda, la peste 6.400 km (4.000 mile) distanță.

Dar, într-o ordonanță de ultimă oră a Curții Europene a Drepturilor Omului, primul zbor de deportare a fost blocat. Înalta Curte din Londra a decis apoi că este legală în decembrie.

Experții juridici au spus că proiectul de lege s-ar confrunta cu multe obstacole în instanțele din Marea Britanie și europene, dacă va fi adoptat.

„Datorită naturii draconice, este discutabil că proiectul de lege nu este compatibil cu dreptul internațional și, în special, nu este compatibil cu legea refugiaților în conformitate cu convenția ONU din 1951 în care Regatul Unit este unul dintre membrii fondatori și, de asemenea, cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care Marea Britanie a semnat și el”, a spus Mohamed.

Gardiner-Smith a fost de acord.

„Avem mari îngrijorări că acest proiect de lege încalcă legea internațională privind refugiații și drepturile omului. Fără îndoială, propunerile din acest proiect de lege vor fi contestate în instanță”, a spus ea. „Am văzut că planul îngrozitor al Rwandei a fost contestat legal în ultimul an, iar această bătălie este încă în desfășurare. Cu toate acestea, acest guvern încearcă să aducă mai multe dintre aceleași propuneri ridicole.”

Oamenii sunt aduși în portul Dover la bordul unei nave Border Force după ce au traversat canalul (Henry Nicholls/Reuters) „Fugând de război”

Vorbind cu Al Jazeera la telefon de la Londra, Abdulmalik, în vârstă de 23 de ani, un cetățean irakian care a trecut canalul în decembrie împreună cu alte 10 persoane, a spus că nu este surprins de legea propusă.

„Nu le pasă. Ei nu vor să ajute oamenii săraci care fug de război. Este foarte trist când vezi cum vorbesc despre noi. Dar nu avem de ales. Vom continua să venim. Unde mai putem merge?” spuse el, cerând să nu-i fie folosit numele de familie.

„Dacă rămâi în țara ta, vei muri. Deci, este mai bine să riști totul și să treci în Anglia chiar dacă ai putea muri în călătorie. Am fost cu eritreeni, sirieni, afgani. Fugim cu toții de război. Nici unul dintre noi nu ar fi luat barca dacă am fi avut alte modalități de a veni în Anglia.”

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați a spus că este „profund îngrijorată”.

„Legislația, dacă ar fi adoptată, ar echivala cu o interdicție de azil – stingerea dreptului de a solicita protecție refugiat în Regatul Unit pentru cei care sosesc neregulamentar, indiferent cât de autentică și convingătoare ar fi cererea lor și fără a lua în considerare circumstanțele lor individuale. ”, a spus într-un comunicat.

„Majoritatea oamenilor care fug de război și persecuție nu pot avea acces la pașapoartele și vizele necesare. Nu există rute sigure și „legale” disponibile pentru ei. Interzicerea accesului la azil pe această bază subminează însuși scopul pentru care a fost instituită Convenția pentru Refugiați.”

Sursa – www.aljazeera.com