Cătălin Ivan: Şansa ca România să aibă o dezvoltare economică durabilă e compromisă aproape în totalitate

În acest moment, şansa ca România să aibă o dezvoltare economică durabilă, un nivel de trai ridicat pentru cetăţenii săi e compromisă aproape în totalitate, având în vedere că peste 500.000 de tineri au plecat din ţară la studii şi nu s-au mai întors, a declarat luni europarlamentarul Cătălin Ivan.

"Din faptul că peste 500.000 de tineri au plecat din ţară la studii – fie din liceu, fie în facultate – şi nu s-au mai întors, concluzia generală este că în acest moment şansa ca România să aibă o dezvoltare economică durabilă, un nivel de trai ridicat pentru cetăţenii săi e compromisă aproape în totalitate. Mulţi au demonizat acest program Erasmus, alţii au demonizat firmele care facilitează ca tinerii să plece să înveţe în străinătate. Eu cred că problema nu e nici pe departe aici. E foarte bine că avem tineri care pleacă şi studiază în străinătate, e foarte bine că avem programe de mobilităţi cu tineri care merg pentru şase luni, văd ce se întâmplă în străinătate, li se echivalează studiile, se întorc. Problema noastră, în primul rând, e că aceşti tineri nu au perspectiva de a continua o carieră profesională decentă în ţară, deşi foarte mulţi şi-ar dori acest lucru", a precizat Cătălin Ivan, la dezbaterea "Mobilitatea educaţională a tinerilor peste hotare: un drum cu un singur sens?".

El a menţionat că tot mai puţini tineri urmează o facultate, iar dintre aceştia tot mai puţini rămân în România.

"Cu siguranţă ar trebui să investim foarte mult în învăţământul preşcolar şi şcolar, pentru că acolo se pun bazele la ceea ce construim după. (…) Sistemul (de învăţământ din România – n.r.) în ansamblul său nu mai funcţionează, se închid şcoli foarte multe, învăţământul rural e la pământ, satele sunt depopulate", a adăugat europarlamentarul.

Dorina Zlota, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Capital Uman…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata