Categorii de panouri solare și eficiența lor

3 min citire

Inrolare trafic.ro
Panourile solare fotovoltaice reprezintă soluția perfectă pentru zonele care nu sunt racordate la rețeaua de energie electrică. Este asigurată astfel, energie electrică pentru consumatorii casnici, pentru laptop, TV, frigider, pompă de apă și alte electrocasnice. Panourile solare fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică. Însă, randamentul, eficiența lor sunt diferite în funcție de tipul lor caracteristic.

Înainte de toate, este important de știut faptul că în componența unui sistem de energie solară intră două elemente principale: pe de o parte există panourile solare, factorul generator de energia electrică din lumina provenită de la soare și pe de altă parte, invertorul. Acesta ajută ca energia electrică să poată fi utilizată în locuințe. Sunt tipuri de echipamente care includ un sistem de monitorizare. Datorită acestei tehnologii, ți se permite să urmărești și să controlezi atât puterea energetică realizată, cât și cantitatea folosită din acestea.

Panourile solare fotovoltaice monocristaline sunt cele mai performante. Se remarcă printr-o rezistență sporită chiar și pe lumină scăzută. Au un aspect colorat datorită siliciului din componența lor. Produc o energie mai mare decât panourile solare tip “film” și au o durată de viață de 25-30 de ani.

Panourile fotovoltaice policristaline au o eficiență de 13% și sunt cele mai adecvate pentru casele familiale din perspectiva raportului calitate-preț.

Panourile fotovoltaice de tip Thin Film. Acest tip mai este numit și “panou solar cu film subțire“. Panourile solare cu “film subțire” se remarcă prin flexibilitate, versatilitate și printr-un aspect omogen. Acest lucru conduc la concluzia că nu ies în evidență și sunt perfect integrabile în acoperiș. Pe lângă toate acestea, un alt avantaj este durabilitatea acestor tipuri de panouri la temperaturile foarte ridicate.

Panouri solare amorfe. Această categorie este indicată pentru spațiile mari și întinse. Pentru a capta spectrul de lumină în totalitate, acest tip de panou deține trei straturi. Avantajul cel mai important e că sunt foarte flexibile. Aceste tipuri de panouri permit valorificarea energiei solare și pe vreme nefavorabilă. În plus, sunt rezistente la căldură.

Panourile solare tip țiglă. Au dimensiuni asemănătoare țiglelor, dar sunt fabricate din materiale fotovoltaice. Sunt rezistente la vânturi puternice și mult mai estetice și integrabile într-un acoperiș.

Alegerea și instalarea unui kit pentru panouri fotovoltaice este o investiție responsabilă, atât pentru un mediu curat, cât și pentru scăderea costurilor aferente energiei electrice. Panourile solare fotovoltaice se numără printre cele mai  ecologice tehnologii producătoare de energie. Investiția în panouri fotovoltaice poate fi considerată drept o investiție în viitor, păstrând mediul înconjurător mai curat. Energia produsă prin panourile solare nu eliberează emisii de C02 sau noxe de ardere. Panourile solare nu dețin componente mobile, iar asta însemnă că: defecțiunile sunt reduse, iar întreținerea este simplă și fără costuri mari.