Ce fel de tratament cauți: fațete dentare sau proteze dentare?

De Continut Sponsorizat Publicitate Sănătate 158 citiri
4 min citire
Ai avut dintotdeauna insecurități în ceea ce privește zâmbetul tău și mereu eviți ipostazele în care râzi larg, acoperindu-ți gura cu mâna? Niște fațete dentare ar fi opțiunea care ți-ar reda încrederea în tine și în dantura ta. În cazul în care te interesează această variantă, însă nu cunoști prea bine domeniul și ai vrea să afli mai multe informații, înainte de a-ți face o programare la medicul stomatolog, noi îți prezentăm pe scurt detaliile acestei opțiuni de fațete dentare.

Ce sunt fațetele dentare?

O fațetă dentară este, practic, un înveliș foarte subțire de ceramică, dar rezistent, pe care medicul stomatolog îl cimentează peste suprafața vestibulară, adică cea vizibilă, a dinților frontali pentru a îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului. Important de reținut este faptul că fațetele dentare nu substituie coroanele. Fațetele au rol în corectarea defectelor estetice, cum ar fi mici abrazii dentare, forma sau culoarea, însă nu au și rol funcțional.

Avantajele fațetelor dentare

Chiar dacă aceste fațete dentare nu au și rol funcțional, poți avea o mulțime de beneficii prin alegerea acestui procedeu:

  • sunt o alternativă pentru albirea dinților, doar că spre deosebire de dinții naturali, acestea își păstrează culoarea în timp și nu se pătează sub acțiunea factorilor externi;
  • sunt destul de rezistente și durabile, putând astfel să beneficiezi de un zâmbet perfect cu o durată de viață cuprinsă între 10 și 15 ani;
  • igienizarea profesională realizată la un cabinet stomatologic nu este necesară, rutina ta zilnică fiind suficientă pentru îngrijirea acestora;
  • și în ultimul rând, îți oferă zâmbetul strălucitor la care ai visat dintotdeauna.

 

Fațetele dentare au devenit foarte populare în ultimii ani datorită multitudinii de avantaje pe care le aduc, principala cauză pentru care lumea optează pentru acest tratament fiind culoarea nesatisfăcătoare a dinților.

 

Însă, dacă afecțiunile arcadelor tale dentare cuprind și dinți laterali, molarii fiind cei care sunt afectați, fațetele nu te vor ajuta în acest caz, deoarece acestea se cimentează doar pe dinții frontali, maximum pe premolarii vizibili. Dacă ești în căutarea unor variante de tratament pentru molari, te-ai gândit la o proteză dentară?

 

Ce sunt protezele dentare?

O proteza dentară este un aparat medical al cărui scop este acela de a înlocui dinții pierduți cu dinți artificial, realizați într-un laborator de tehnică dentară după amprenta luată de medic în cabinet. Majoritatea oamenilor, atunci când aud de proteză dentară, se gândesc automat la dispozitivele medicale concepute pe toată arcada dentară. Ei bine, protezele dentare pot fi într-adevăr realizate pe toată arcada dentară în cazul pierderii tuturor dinților, însă există și variante de proteze parțiale care pot înlocui doar un spațiu lăsat de unul până la patru dinți lipsă.

Prin urmare, dacă dorești să-ți completezi un spațiu lipsă de pe arcada ta dentară, nu fațetele dentare sunt varianta despre care trebuie să te interesezi, ci protezele dentare parțiale.

 

Dantura are un rol extrem de important în viața noastră și ar trebui să ai grijă de ea pentru a fi cât mai sănătoasă, fie că ai nevoie de fațete dentare sau de o proteză dentară.