Ce trebuie să faci cu pasca şi vinul roşu în a treia zi de Paşte. Aşa vei avea prosperitate şi belşug în următoarele luni

4 min citire

Inrolare trafic.ro
 

A treia zi de Paște se mai numește și Marțea Albă, iar această zi vine cu o semnificație importantă și este legată de câteva tradiții și obiceiuri care încă se țin în unele părți din țară. Și în această zi slujbele de la biserici sunt speciale față de cele din restul anului, iar credincioșii respectă aceste cutume. Ce trebuie să faci cu pasca şi vinul roşu în a treia zi de Paşte pentru a atrage prosperitatea și belșugul în viața ta.

Marțea Albă – tradiții și obiceiuri

În Marțea Albă, a treia zi de Paște, nu se spală și nu se face curat. În această perioadă de la Duminica Învierii, în biserică au loc slujbe speciale. Aceste zile se numesc perioada Penticostarului și se spune că este o perioadă luminată.

Preoții se îmbracă acum în alb și în toate contextele se cântă Hristos a Înviat. De altfel, credincioșii se salută de acum și până la Înălțare cu Hristos a Înviat – Adevărat a Înviat. La Înălțare, salutul se schimbă în Hristos S-a Înălțat – Adevărat S-a Înălțat.

 

Săptămâna Luminată este perioada de după Paște până la duminica următoare, care se numește Duminica Tomii. Aceasta este perioada sfântă care ține cincizeci de zile și se încheie cu Pogorârea Sfântului Duh, adică Rusaliile.

Și slujbele de înmormântare sunt făcute în mod special, pentru că slujba este înlocuită de cea a Învierii. Se spune că Raiul este deschis tuturor de la Duminica Învierii până la Duminica Tomii,  că cine moare în această perioadă merge direct în rai.

“Oricine este primit, astfel, în Împărăţia Cerurilor, indiferent de ce păcate a săvârşit în viaţă, căci totul i se va ierta în această perioadă. Această credinţă e reflectată şi în datinile vechi bisericeşti conform cărora în ziua de Înviere se scot ”Uşile Împărăteşti” ale altarului din biserici şi se pun deoparte, unde stau pe toată perioada Săptămânii Luminate”, spun preoţii.

Ce trebuie să faci cu pasca şi vinul roşu în a treia zi de Paşte

În a treia zi de Paște, femeile dau de pomană pasca rămasă de Paște și vin roșu. Se spune că acest obicei îți aduce belșug și prosperitate, în timp ce cinstești sufletele celor plecați dintre noi.

 

Anul acesta, Săptămâna Luminată a început pe 6 mai și se încheie Duminică, pe 12 mai.

Zilele din această săptămână au nume speciale: Lunea Albă, Marţea Albă, Sfânta Miercuri, Joia Verde, Vinerea Scumpă sau Fântâniţa, Sâmbăta Luminată și Duminica Luminată.

Marțea Albă este zi nelucrătoare și se spune că acum se întorc vizitele făcute în prima zi de Paște. De asemenea, acum e voie să ciocnești ouăle dos cu dos sau coastă cu coastă.

Miercurea Luminată este ziua când bărbații se întorc la munca de câmp, dar femeile nu au voie. Miercurea și vinerea din această săptămână este dezlegare la mâncăruri de dulce și la pește.

Joia Verde este o zi în care nu se muncește, nu se spală rufe și nu se calcă. Nici bărbații nu au voie să muncească la câmp.

 

În Vinerea Luminată este sărbătorit Izvorul Tămăduirii, un praznic închinat Maicii Domnului. Se spune că aceasta a făcut o fântână care avea apă doar în Vinerea Luminată. În această zi nu se spală, nu se muncește, nu se calcă și nu se coase. Se bea agheasmă dis-de-dimineață și se stropesc casele și grădinile cu agheasmă. Se stropesc și animalele din curte pentru ca acestea să fie sănătoase tot anul.

Sursa – playtech.ro