Cel mai veninos animal de pe Terra

Exista numeroase animale periculoase pe Terra, ce omoara sute de mii de oameni anual, insa cea mai veninoasa creatura de pe planeta nu se afla pe uscat, ci in ocean, scrie National Geographic.

Meduza Cubozoa – numita si box jellyfish (meduza cubica) – e o creatura periculoasa ce se gaseste in apele din apropierea Australiei. Are o lungime de 3 m, e aproape transparenta in apa si isi prinde prada cu ajutorul tentaculelor dotate cu mii de nematociste (celule vezicante) ce injecteaza o doza mare de venin, potrivit CNET.
O meduza are pana la 15 tentacule si fiecare din ele are aproximativ 5.000 de celule ce sunt activate nu prin atingere, ci prin detectarea compusilor chimici ai prazii. Veninul speciei o ajuta sa isi imobilizeze instant prada, pentru a nu risca sa isi deterioreze tentaculele intr-o confruntare activa.

Veninul ajuta creatura sa isi prinda hrana preferata (nevertebrate precum creveti si viermi marini) si omoara in jur de 100 de oameni anual, potrivit boxjellyfish.org. Toxinele veninului pot cauza durere extrema, paralizie, delir, soc, stop cardiac si chiar si moartea in doar cateva minute.

Cubozoa e o meduza foarte complexa. Poate inota si nu doar pluti in deriva ca alte rude din ocean si ochii sai au retina, iris si cornee, desi, fara un sistem nervos central, nu se stie exact cum poate procesa ce vede.

O singura meduza are destul venin pentru a ucide 60 de adulti, ceea ce o face una dintre cele mai periculoase animale de pe Terra.

sursa digi-animalworld.ro

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata