China a accelerat din iulie importurile de ţiţei, propan şi gaze naturale lichefiate din Statele Unite

0 164

Începând din iulie 2020, China a accelerat importurile de ţiţei, propan şi gaze naturale lichefiate (LNG) din Statele Unite, dar achiziţiile totale de produse energetice în perioada ianuarie – octombrie 2020 rămân mult sub ţintele pentru acest an stabilite în Faza 1 a acordului comercial bilateral cu Washingtonul, transmite Reuters.

De la începutul anului 2020, achiziţiile statului asiatic de ţiţei, butan, propan, gaze naturale lichefiate şi alte produse energetice din SUA au totalizat 6,61 miliarde de dolari, aproximativ 26% din ţinta de 25,3 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters pe baza datelor obţinute de la autorităţile vamale chineze.

Deşi nu se întrevede respectarea obiectivelor stabilite în Faza 1 a acordului comercial bilateral, oficialii din SUA şi China şi-au reafirmat angajamentul faţă de acest acord în august, iar importurile chineze de produse energetice americane au crescut semnificativ în semestrul doi din 2020. În perioada ianuarie – iunie 2020, achiziţiile s-au situat la doar 1,29 miliarde de dolari, iar în primele zece luni din 2020 au totalizat 6,61 miliarde de dolari.

Toate importurile de ţiţei ale Chinei din SUA au atins în perioada ianuarie – octombrie 2020 nivelul record de 12,5 milioane de tone, în valoare de 3,88 miliarde de dolari, dar ritmul livrărilor ar urma să scadă, apreciază analiştii. Arabia Saudită şi Rusia vor să-şi majoreze exporturile de ţiţei către China, cel mai mare importator global.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata