Racheta Long March 8 a fost lansată cu succes în China

75

Marţi 22 decembrie, China a lansat cu succes în spaţiu, în premieră, noua rachetă Long March 8, iar unele dintre componentele acesteia, cum ar fi propulsoarele auxialiare, putând fi refolosite în misiuni viitoare, relatează DPA.

Astfel, racheta modulară de peste 50 de metri înălţime s-a înălţat de la Centrul Spaţial Wenchang de pe insula Hainan din sudul Chinei având la bord mai mulţi sateliţi de mici dimensiuni care vor fi plasaţi în spaţiu.

Din punct de vedere al constructorului, printre alte componente care ar trebui să poată fi reutilizate în viitor se numără prima treaptă a rachetei, care poate ateriza vertical pe Pământ la o zi după lansare.

Racheta Long March 8 are o capacitate de transport între 2,8 şi 5 tone, în funcţie de orbita vizată.

La scurt timp după decolare, centrul de control a anunţat că prima încercare de decolare a fost „un succes total”, după cum a relatat televiziunea de stat. Cinci sateliţi de dimensiuni mici au fost plasaţi pe orbitele lor, conform planului.

China desfăşoară un ambiţios program spaţial, care include misiuni pe Lună şi Marte, precum şi construcţia propriei staţii spaţiale în anii următori.

Iar la 17 decembrie 2020, o capsulă spaţială chineză care a transportat de pe Lună două kilograme de mostre selenare a aterizat cu succes pe Pământ. China a devenit astfel a treia naţiune spaţială care a adus eşantioane de sol selenar pe Pământ, după Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică. A fost prima dată în ultimii 44 de ani când au fost aduse pe Pământ sol şi roci de pe Lună.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata