China lansează misiunea Shenzhou-16 către stația spațială

De Jurnalul Național Externe Utile 118 citiri
2 min citire
Trei astronauți, inclusiv primul civil chinez care a plecat în spațiu, vor petrece șase luni pe Tiangong.

China a lansat o navă spațială care duce trei noi astronauți, inclusiv primul civil al țării, la stația sa spațială.

Nava spațială Shenzhou-16 a decolat de la centrul de lansare Jiuquan, la marginea deșertului Gobi, din nord-vestul Chinei, cu o rachetă Long March 2F, marți, la ora locală 9:31 (01:31 GMT).

Lansarea a fost un „succes total” și „astronauții sunt în stare bună”, a spus Zou Lipeng, directorul centrului.

Echipajul se va suprapune pentru scurt timp cu cei trei astronauți aflați în prezent la bordul stației Tiangong, care se vor întoarce apoi pe Pământ după finalizarea misiunii de șase luni.

Zeci de angajați din programul spațial, dintre care mulți locuiesc la complex, s-au prezentat la lansare, făcând selfie-uri cu racheta în fundal și fluturând steaguri chinezești.

Ei au scos un „Wow”, strigând „Mult noroc” și fluturând în timp ce racheta decola într-un nor de fum.

Echipajul – Gui Haichao, stânga, Zhu Yangzhu, centru, și Jing Haipeng, dreapta, fac cu mâna înainte de a se îmbarca în racheta de transport Long March 2F (Hector Retamal/AFP)

Conducerea echipajului este comandantul Jing Haipeng, care se află la a patra misiune. La bord se află și inginerul Zhu Yangzhu și profesorul de la Universitatea Beihang Gui Haichao, primul civil chinez din spațiu.

China a declarat luni că intenționează să extindă stația spațială și să lanseze o misiune cu echipaj pe Lună înainte de 2030.

Sursa – www.aljazeera.com

TAGGED: ,