Cincizeci și cinci de picturi realizate de cimpanzeul Congo vor fi vândute

Cincizeci și cinci de picturi ale cimpanzeului artist Congo vor fi expuse, în decembrie, la Galeria Mayor din Londra pentru a fi cumpărate de cei interesați, iar prețul lor colectiv este estimat la 247.000 de dolari, potrivit koamnewsnow.com.

Antropologul și pictorul Desmond Morris, deținătorul picturilor, a decis să le comercializeze.

Prețul individual al picturilor este cuprins între 1.850 și 7.400 de dolari.

Cimpanzeul Congo a devenit faimos în urma unei apariții, în anii 1950, într-un program britanic de televiziune intitulat „Zoo Time”, transmis de la o grădină zoologică din Londra.

Pe parcursul a trei ani, cimpanzeul a realizat 400 de picturi încadrate în stilul expresionismului abstract.

La peste 50 de ani de la moartea cimpanzeului, cauzate, în anul 1964, de turbeculoză, lucrările lui continuă să fie căutate.

În anul 2005, trei dintre picturile lui au fost vândute la o casă de licitații din Londra pentru suma neașteptată de 17.102 dolari (14.000 de lire sterline), valoarea estimată fiind de aproximativ 732 de dolari.

Directorul galeriei Mayor, James Mayor, a declarat pentru CNN că multe dintre picturile lui Congo sunt „foarte bune”.

„A fost un pictor fascinant. Oamenii și-ar putea imagina că apuca pur și simplu un creion și o foaie, dar avea la dispoziție mai multe culori și se gândea înainte de a desena. A fost extraordinar”, a declarat James Mayor.

Totodată, antropologul Desmond Morris l-a evocat pe Congo, lăudând inteligența remarcabilă a cimpanzeului și realizarea „artei de dragul artei”.

„Am fost foarte norocoși pentru că am avut norocul de a alege un cimpanzeu extrem de inteligent. Congo a fost plin de viață, curios și jucăuș”, a susținut Morris.

Morris susține că „modelele abstracte foarte simple” ale lui Congo nu trebuie supraestimate, dar că trebuie observat „controlul” implicat în realizarea picturilor.

Chiar dacă picturile lui Congo au fost criticate, în 1957, când au fost scoase pentru…

Citeste continuarea Aici

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata