Cîţu: Mă aştept ca efectele economice ale COVID-19 să fie minime

0

Efectele economice ale coronavirusului ar putea să fie minime, dacă autorităţile iau măsuri rapide în acest sens, a scris joi, pe Facebook, Florin Cîţu, ministrul interimar al Finanţelor şi premier desemnat, care a subliniat că este vorba despre părerea sa personală.

„Politica fiscală „to the rescue”! (opinie personală!!!) Cum ar trebui să răspundă politicile economice, fiscală şi monetară, şocului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Răspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest şoc în economie. Este un şoc care se transmite pe partea ofertei sau un şoc care se transmite pe partea cererii? Ambele?”, a arătat Cîţu.

El a analizat pe rând ambii indicatori.

„Dacă impactul este transferat în economie pe partea ofertei, asta înseamnă o reducere a producţiei. Oamenii stau acasă şi producţia se opreşte. Am văzut acest efect în China unde în primul trimestru datele arată recesiune. Producţia scăzută înseamnă în scurt timp preţuri mai mari şi tot pe termen scurt inflaţie”, a susţinut el.

Pe de altă parte, dacă impactul este transferat în economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casa şi nu mai consuma bunuri şi servici (după ce au acumulat provizii). Asta înseamnă pe termen scurt o reducere a preţurilor, o creştere a stocurilor şi în final reducerea producţiei, a scris Cîţu pe reţeaua de socializare.

O primă concluzie a economistului este că, în ambele cazuri, producţia scade, ceea ce înseamnă o creştere economică mai mică.

„Deja instituţiile internaţionale estimează o creştere economică mai mică la nivel global în 2020 cu aproximativ jumătate de punct procentual. De aceea primul răspuns a venit din partea băncilor centrale care au redus ratele dobânzilor. Prin această măsură se introduce lichiditate în sistemul economic (ajută cererea) şi scad costurile de producţie. Dar ajunge? Este…

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata