Clinicile private și-au epuizat fondurile în doar o oră! Pacienții trebuie să plătească sau să aștepte cu lunile pentru analize

Clinicile private și-au epuizat fondurile de la stat într-o oră! Românii trebuie să aștepte încă o lună pentru a-și face analizele, sau dacă nevoia este urgentă, vor trebui să scoată bani din buzunar.

„A fost foarte multă lume de la şase jumătate-şapte, aici, de dimineaţă. Şi când am venit era plin. Şi s-au terminat fondurile şi nu au apucat decât 30 de persoane„, este răspunsul primit de bolnavi de la o clinică privată din Capitală ce au contract cu Casa de Asigurări.

Fondurile care trebuiau să ajungă pentru o lună s-au epuizat într-o singură oră, iar acest caz nu este unul singular, conform reprezentanții centrului medical.

Ba mai mult, s-au făcut deja programări în avans pentru luna care va urma la anumite clinici, deoarece, dacă nu vrem să ne plătim analizele de care avem nevoie, trebuie să mai așteptăm cel puțin o lună de zile.

Dacă pentru analizele de sânge, pacienții trebuie să aștepe măcar o lună, ei bine cei care au nevoie de un RMN vor aștepta chiar și mai mult, mai ales că sunt progrmări deja făcute pentru luna mai.

În acest caz, toți pacienții sunt decepționați și s-au revoltat. Aceste situații se reîntâlnesc lună de lună. Nici măcar policlinicile de la stat nu pot fi de ajutor deoarece analizele sunt prelucrate tot în laboratoare private.

„Finanţarea nu ajunge. Clar nu avem suficienţi bani care să ajute pacienţii să beneficieze de analize şi de monitorizare. Vedem pacienţi care ori renunţă la a-şi mai face analizele din cauza fondurilor, ori şi le fac prea târziu. Boala este avansată şi costurile în sistemul de sănătate cresc”, a declarat Radu G[nescu, președintele Coaliției Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Clinicile private spun că fondurile pe care le primesc sunt prea mici pentru a acoperi toți bolnavii. Reprezentanții CNAS au asigurat că vor mai suplimenta în zilele următoare fondurile. Pacienții se pot uita pe site-ul CNAS să vadă în timp real situația fondurilor existente din fiecare clinică.

Sursa: observator.tv

Sursa: SuperLifestyle.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata