Comisia Europeană lansează o pagină web dedicată demontării miturilor şi verificării factuale în ceea ce priveşte pandemia

56

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a organizat o teleconferinţă cu reprezentanţi ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla şi ai asociaţiei comerciale EDiMA, pentru a primi informaţii actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au informat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informaţii oficiale, precum şi la retrogradarea şi eliminarea conţinutului dăunător. Platformele au confirmat că există un flux constant de informaţii false şi dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare. În mod similar, acestea au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunţurilor legate de echipamente de protecţie, precum măştile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Vera Jourova a îndemnat întreprinderile să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicităţii informaţiei, precum şi să colaboreze cu autorităţile din toate statele membre şi să facă schimb de modele de conţinut eliminat, inclusiv cu Comisia.

„Salut măsurile ferme luate de platforme şi sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale şi, în acelaşi timp, pe eliminarea conţinutului dăunător şi a practicilor abuzive sau înşelătoare. Cu toate acestea, atât platformele, cât şi autorităţile mai au multe de făcut. Platformele trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a pune în aplicare pe deplin noile politici şi pentru a oferi mai multe dovezi că măsurile lor funcţionează. De asemenea, este la fel de important să ne intensificăm capacităţile analitice şi să ne coordonăm mai bine răspunsul la informaţiile dăunătoare”, a declarat Jourova.

De la izbucnirea crizei, Comisia a lansat un website dedicat răspunsului la coronavirus. Astăzi 30 martie, lansează, de asemenea, o secţiune dedicată luptei împotriva dezinformării în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, furnizând materiale pentru a demonta mituri şi a facilita verificarea factuală.

În paralel, Serviciul European de Acţiune Externă desfăşoară activităţi de analizare şi expunere a dezinformării cu privire la pandemie, provenită de la actori şi surse externe; mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul euvsdisinfo.eu.

Citește și
1 Comentariu
  1. Ioan spune

    UE=al patrulea reich. IESITI DIN UE !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata