Companiile Veolia şi Suez au ajuns la un acord privind fuziunea

97

La bursa de la Paris, acţiunile companiilor Veolia Environnement şi Suez, au crescut semnificativ, după ce firmele franceze au ajuns la un acord de fuziune, după luni de conflicte privind condiţiile tranzacţiei, transmit Reuters şi MarketWatch.

Din punct devedere financiar, acordul la care s-a ajuns evaluează Suez la 20,50 euro (24,40 dolari) pe acţiune, iar statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, care la rândul său deţine 32% din Suez, au anunţat cele două companii.

Astfel, acţiunile Suez au urcat cu 7%, în timp ce titlurile Veolia înregistrau un avans de 6,65%.

În conformitatea acordului, companiile vor renunţa la toate litigiile şi la vânzările de active, cum ar fi recenta tranzacţie prin care Suez vinde afacerea de reciclare din Australia firmei Cleanaway Waste Management Ltd.

„Acest acord este în beneficiul tuturor: Garantează viitorul pe termen lung al Suez în Franţa, într-un mod care prezervă concurenţa, şi garantează locurile de muncă. Toţi acţionarii ambelor grupuri sunt prin urmare câştigători. Perioada de confruntări s-a încheiat, a început perioada de combinare a activelor”, a afirmat directorul general al Veolia, Antoine Frerot.

În octombrie 2020, Veolia Environnement, compania franceză care se ocupă cu gestionarea deşeurilor şi apelor uzate, a anunţat achiziţionarea a 29,9% din acţiunile deţinute de Engie la Suez, pentru 3,40 miliarde de euro, ca un preludiu pentru lansarea unei oferte complete de preluare. Ulterior, în februarie, Suez a respins oferta de preluare de 11,30 miliarde de euro din partea rivalei Veolia.

De atunci conflictul între cele două companii s-a extins. Sesizat de Suez, Tribunalul comercial din Nanterre a ordonat în februarie Veolia să suspende lansarea ofertei ostile, în aşteptarea clarificării precedentelor sale „angajamente de amabilitate”. Tribunalul a ordonat Veolia „să nu trimită Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare proiectul de ofertă şi nici să nu iniţieze oferta publică cu privire la titurile Suez fără ca aceasta să fie în prealabil aprobată de Consiliul de Administraţie de la Suez”.

În prezent, prin combinarea Veolia cu Suez va fi creat un campion francez cu vânzări pe plan global de peste 40 miliarde de euro, care va putea concura mai bine cu firmele globale rivale, apreciază analiştii.

De altfel, companiile Veolia şi Engie sunt prezente şi în ţara noastră.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner