Conflict între Palate din cauza mandatului șefului Statului Major al Apărării. Iohannis a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă, Dăncilă acuză nerespectarea legii

0

Președintele Klaus Iohannis a respins, vineri, în ședința CSAT, propunerea venită din partea MApN pentru șefia Statului Major al Apărării. În aceste condiții, șeful statului a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă, gest criticat atât de ministrul Apărării, Gabriel Leș, cât și de premierul Viorica Dăncilă. 

Gabriel Leș îl propusese în funcție pe Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE, însă Iohannis a respins propunerea.

„Această propunere făcută de ministrul Apărării nu respectă rigorile legii. În consecinţă, CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării”, a spus Iohannis, după ședința CSAT de vineri.

Șeful statului a mai spus că a semnat și a trimis spre publicare decretul prin care i se prelungește cu un an mandatul lui Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei, mandat care expiră la expiră la 31 decembrie.

Imediat după ședință, ministrul Apărării, Gabriel Leș, l-a acuzat pe președinte că a refuzat propunerea lui Scarlat fără motiv, dar și că nu are dreptul legal de a prelungi mandatul lui Ciucă.

„Nu are argumente, nu a avut. Doar că nu sunt legale, fără să spună de ce nu sunt legale (…) L-am întrebat ce e nelegal”, a spus Leș, după ședință, la Antena 3.

O reacție a venit și de la premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

„Potrivit prevederilor legii privind organizarea și funcționarea MAPN, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major. Se face numai la propunerea ministrului Apărării, iar în ședința de azi nu a fost…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close