CORESPONDENŢĂ „România din Antarctica” / „Deşi suntem la capătul lumii, niciodată nu suntem singuri”


Trei tineri cercetători români, doctori în ştiinţe biologice, sunt la 14.000 de kilometri departe de casă, într-o expediţie curajoasă, care caută soluţii la problemele societăţii moderne. Echipa ştiinţifică a României este alcătuită din Corina Ițcuș(30 de ani), Iris Maria Tușa(35 de ani) şi Cristian Coman(34 de ani). Cel din urmă este liderul expediţiei. În corespondenţa de astăzi, cercetătorul ne povesteşte care sunt regulile pe care trebuie să le urmeze orice cercetător care ajunge în Antarctica.

„Duminică, 10 februarie

Insula King George, Antarctica

După peripeţia cu bagajul de echipamente rătăcit, am ajuns în cele din urmă la baza partenerilor sud-coreeni de la KOPRI. Un somn adânc şi fără vise ne-a făcut să ne dezmeticim, efectiv, la capătul lumii.

Din curtea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din Bucureşti şi până la Insula King George sunt, în linie dreaptă, 13.991 de kilometri şi 48 de ore de drum.

Am plecat de la frig, am tranzitat vara din America de Sud, şi am ajuns tot la frig, în plină vară.

Ciudat, nu? 🙂 Deşi în această perioadă sunt temperaturi care sar rar de 0 grade, ne aflăm în plin sezon “estival” pentru cercetare, aici, în Antarctica.

Suntem pe insula King George pentru a treia oară, ca parte a proiectului ROICE. Însă cu toate că suntem consideraţi veterani, instrucţia cu privire la protecţia muncii ne este făcută ca pentru novici.

Aici, cea mai puerilă greşeală poate să însemne pierderea de vieţi omeneşti.

Cel mai important aspect este cel al deplasărilor în teren. Doar în jurul bazei putem să ieșim singuri.

Însă, oriunde altundeva, trebuie să fim minimum două persoane. Pentru fiecare ieşire pe teren…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata