Corina Creţu: Sunt puţin dezamăgită de ritmul lent cu care s-au derulat programele cu fonduri UE în România

0 118

Comisarul european pentru dezvoltare regionala, Corina Creţu, s-a declarat ''puţin dezamăgită'' de ritmul lent în care s-au derulat şi implementat programele cu finanţare europeană în România.

Corina Creţu a declarat joi, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe dedicate politicii de coeziune, că în timpul mandatului său a făcut tot ''ce era omeneşte posibil pentru îmbunătăţirea ratei de absorbţie''.

"Pentru actuala perioadă de programare s-a început, după cum ştiţi, cu întârziere, am semnat programele operaţionale împreună cu domnul Victor Ponta în 2015. (…) Sunt puţin dezamăgită de ritmul lent cu care s-au derulat şi implementat programele pentru că, potrivit responsabilităţii partajate, UE asigură finanţarea pentru proiecte de calitate, dar când vine vorba de realizarea şi implementarea proiectelor acolo este 100 la sută responsabilitatea statelor membre. În ultima perioadă am creat mai multe planuri de acţiune împreună cu autorităţile române pentru a îmbunătăţi calitatea şi implementarea proiectelor", a spus Corina Creţu.

Comisarul a precizat că România are alocate pentru perioada 2021-2027, dacă va fi adoptată formula propusă de Comisie, 27 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă cu 8 la suta în plus faţă de actuala perioadă (2014-2020).

"În propunerea Comisiei pentru bugetul perioada 2021-2027 m-am zbătut şi am reuşit să menţinem aceeaşi indicatori de calcul, adică PIB pe cap de locuitor pentru că erau mai multe viziuni de a se introduce indicatori de migraţie sau legaţi de alte elemente. Am reuşit să păstrăm aceeaşi metodă, care se numeşte metoda Berlin, care se bazează în principal pe PIB. Potrivit acestei metode, va avea alocate în perioada 2021-2027, dacă va fi adoptată în formula propusa de Comisie, 27 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă cu 8 la sută în plus faţă de actuala perioadă. Iar la nivel naţional aceasta reprezintă o creştere de 13…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x