Crescătorii de nurci din Danemarca vor fi sprijiniţi cu 2,5 miliarde de euro

140

Primul exportator mondial de blănuri de nurcă, Danemarca, care a interzis creşterea nurcilor până în 2022 pentru a lupta împotriva Covid-19, va indemniza această industrie cu până la 19 miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro), au anunţat luni autorităţile de la Copenhaga, transmite AFP.

Prezentul acord „dă crescătorilor şi companiilor conexe o bună posibilitate de a merge înainte. Crescătorii de nurci au întreprins o sarcină majoră pentru sănătatea publică şi binele comun”, a afirmat ministrul danez al Agriculturii, Rasmus Prehn.

Aproximativ 17 milioane de nurci au fost sacrificate în Danemarca începând din noiembrie după ce s-a descoperit că o mutaţie a coronavirusului a fost transmisă între aceste animale şi oameni. Ulterior, la finele lunii decembrie, autorităţile de la Copenhaga au adoptat o lege care interzice creşterea nurcilor până la 1 ianuarie 2022, oferind astfel o bază legală pentru decizia de sacrificare în masă a nurcilor.

În contextul financiar, acordul anunţat marţi prevede că o sumă cuprinsă între 10,9 şi 11,9 miliarde de coroane daneze (între 1,46 şi 1,6 miliarde de euro) va fi acordată sub formă de despăgubiri directe miilor de crescători de nurci, pe baza unei evaluări individuale. Alte 5 până la 8,2 miliarde de coroane vor fi alocate activităţilor conexe care au legătură cu creşterea nurcilor precum şi cu demolarea instalaţiilor.

Cu 15 milioane de capete, industria nurcilor a cunoscut o perioadă fastuoasă în această ţară de 5,8 milioane de locuitori cu o puternică industrie agricolă. Înainte de sacrificarea în masă, Danemarca era cel mai mare exportator mondial de piei de nurcă, controlând 29% din piaţă, în 2019 fiind produse 24,5 milioane de piei de nurcă în valoare de 5,2 miliarde de coroane.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata