Cristian Pîrvulescu: Probabil, cea mai plauzibilă dintre soluţii e o amânare a Brexit până dincolo de iunie

0

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, susţine că, în urma votului de marţi din Parlamentul de la Londra, prin care s-a respins cu o largă majoritate acordul privind Brexit, cea mai plauzibilă soluţie devine o amânare a ieşirii efective a Marii Britanii din UE până dincolo de luna iunie, dar nu exclude nici variante precum organizarea unui nou referendum.

"În momentul de faţă sunt greu de evaluat implicaţiile, pentru că depind foarte mult de direcţia pe care o va lua guvernarea britanică. Este evident că nu se mai poate negocia încă un acord cu UE. Este foarte complicat să se organizeze un referendum, câtă vreme opinia publică britanică pare să fie încremenită în aceeaşi viziune: 46 împotrivă, 54 pentru. Dar reamintesc faptul că aceasta era situaţia şi înainte de Brexit, deci este un aliniament pe care îl considerăm firesc în Marea Britanie, unde tendinţele izolaţioniste sunt seculare. Deja ne aducem aminte câte dificultăţi a presupus acum mai bine de o sută de ani intrarea în Antanta. Deci, este greu de crezut că se va putea rezolva printr-un referendum. Probabil, cea mai plauzibilă dintre soluţii este o amânare a ieşirii efective până dincolo de iunie 2019, unii vorbesc despre iulie", a declarat Pîrvulescu, pentru AGERPRES.

El a adăugat că în urma votului din Parlamentul de la Londra situaţia a devenit "mult mai neclară decât era cu câteva zile în urmă", dar, în mod paradoxal, acest lucru reprezintă un "real progres", pentru că toată lumea înţelege că ieşirea din Uniunea Europeană nu este un fenomen simplu, ci "aproape imposibil" de realizat.

"E greu de crezut că se va putea ieşi fără un acord, dar dincolo de votul împotriva Theresei May – care a făcut tot ce a putut pentru a rezolva o problemă pe care nu a creat-o şi a găsit o soluţie de compromis dificilă, dar singura care se putea găsi şi care evident că nu a mulţumit pe nimeni,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close