Criza energetică îi lasă pe moldoveni pradă gerului.

Distribuitorul de gaze Moldovagaz din Republica Moldova a cerut luni autorităţii de reglementare a energiei permisiunea de a majora preţurile gazelor livrate populaţiei şi industriei cu 31,5%, în situația în care ţara se confruntă cu o criză energetică de iarnă.

Astfel că, gazele se scumpesc în Republica Moldova. Solicitarea a fost transmisă de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram, noul preţ propus fiind de 26.675 lei moldoveneşti (1.382 dolari) pe mia de metri cubi.

Principalul factor care a necesitat acest pas a fost creşterea semnificativă continuă a preţurilor de achiziţie„, a spus Ceban.

De asemenea, majorarea propusă de Moldovagaz ar afecta atât consumatorii casnici privaţi, cât şi consumatorii industriali.

Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi a fost puternic afectată de creşterea abruptă a preţurilor spot ale gazelor după invadarea Ucrainei de către Rusia, în luna februarie a acestui an.

În plus, mii de oameni au ieşit duminică pe străzile capitalei Republicii Moldova, Chişinău, pentru a cere demisia guvernului pro-occidental, invocând preţurile ridicate ale combustibilului şi inflaţia mai mare. Câteva sute de protestatari au rămas în corturi peste noapte în faţa Parlamentului Republicii Moldova.

În tot acest timp, la nivelul UE, Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru a reduce majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în statele Uniunii Europene, mai ales prin impozitarea profiturilor excesive ale producătorilor de energie.

Sursa: româniatv.net
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata