Cum afectează HIV menopauza și invers

De Jurnalul Național Actuale Sănătate 188 citiri
10 min citire

Inrolare trafic.ro




 

Când Vickie Lynn a fost testată pozitiv pentru HIV în 1991, când avea 21 de ani, a crezut că i s-a condamnat la moarte. Cu siguranță nu și-a imaginat niciodată că va trăi suficient pentru a vedea un eveniment care afectează femeile mai târziu în viață, menopauza.

Acum 57 de ani și în postmenopauză, Vickie își amintește încă cât de dificil a fost să găsești un furnizor de servicii medicale (HCP) care să ia în serios simptomele menopauzei.

„Am avut simptome pe care nimeni nu le-a înțeles cu adevărat sau nu au fost asociate cu menopauza”, a spus Vickie.

A face față stresului de a lucra la doctoratul în timpul menopauzei nu a ajutat și i-a fost dificil pentru Vickie să determine cauza simptomelor ei.

„Este HIV, menopauză sau stres din programul de doctorat? S-au întâmplat multe și nimeni nu mi-a putut da răspunsuri clare”, a spus Vickie. „Au fost momente foarte grele”.

Datorită unui tip de tratament numit terapie antiretrovială (ART), oamenii trăiesc mai mult cu HIV. Aproape jumătate dintre persoanele care trăiesc cu HIV în Statele Unite au 50 de ani sau mai mult.

Pentru femei, îmbătrânirea cu HIV poate pune provocări medicale unice, inclusiv în timpul tranziției la menopauză. Lipsa studiilor despre modul în care menopauza afectează femeile care trăiesc cu HIV și lipsa de furnizori care înțeleg cum să le trateze cel mai bine aceste femei, ar putea face mai dificil pentru femeile aflate la menopauză care trăiesc cu HIV să găsească sprijinul și îngrijirea de care au nevoie.

 

Când începe menopauza și de ce este important?

Pentru femeile care trăiesc cu HIV, poate fi dificil să știe când începe menopauza. Acest lucru se datorează faptului că multe femei cu HIV au perioade menstruale anormale legate de afecțiunile medicale asociate HIV, a spus Sara Looby, Ph.D., ANP-BC, investigator la Spitalul General Massachusetts din Boston și profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. .

„Este foarte important ca medicii să nu presupună că este vorba despre o menopauză reală atunci când nu au loc perioadele menstruale”, a spus dr. Looby. „Ar trebui să evalueze, de asemenea, alți factori decât menopauza, inclusiv schimbările psihologice, comportamentale și fizice, pe care femeile care trăiesc cu HIV le pot experimenta și care pot preveni apariția menstruației”.

Având în vedere acest lucru, unele cercetări sugerează că femeile cu HIV încep menopauza cu trei până la cinci ani mai devreme decât alte femei. Acest lucru este important de știut deoarece cu cât o femeie trece mai devreme prin menopauză, cu atât mai devreme va începe să piardă efectele protectoare ale estrogenului împotriva bolilor de inimă, schimbărilor de dispoziție, pierderii osoase și a altor probleme medicale. Deoarece femeile cu HIV au mai multe șanse de a experimenta aceste probleme, menopauza le poate face și mai vulnerabile.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că reducerea estrogenului care are loc în timpul menopauzei poate afecta numărul de celule CD4 la femei. Celulele CD4 sunt celule albe din sânge care joacă un rol important în sănătatea imunitară, iar numărul acestor celule este un bun indicator al cât de bine funcționează sistemul tău imunitar. Cu cât aveți mai puține celule CD4, cu atât sistemul dumneavoastră imunitar este mai slab și riscul de a dezvolta boli grave este mai mare.

A trăi cu HIV ar putea însemna simptome de menopauză mai grave

Femeile cu HIV pot trece prin menopauză mai devreme decât alte femei, iar simptomele pot fi mai rele. „Au existat rezultate contradictorii, dar există multe studii până în prezent care sugerează că femeile cu HIV pot experimenta bufeuri mai severe și mai frecvente în comparație cu femeile fără HIV”, a spus dr. Lobby.

Dr. Lobby a fost implicat în cercetări pe acest subiect: ea și o echipă de cercetători au efectuat un studiu care a implicat 33 de femei HIV pozitive și 33 de femei HIV negative de vârste, rase și modele menstruale similare. Ei au descoperit că femeile cu HIV au avut bufeuri mai grave și că acestea au mai multe șanse să le perturbe viața.

Un alt studiu a constatat că simptomele menopauzei pot afecta capacitatea pacienților de a lua medicamente pentru terapie antiretrovială (ART) așa cum este prescris. Un al treilea studiu a analizat 714 femei din Nigeria cu și fără HIV și a constatat că simptomele menopauzei au fost în general mai rele pentru femeile care trăiesc cu HIV și că aceste femei au șanse de trei ori mai mari de a avea simptome severe.

Găsirea îngrijirii poate fi o provocare

Oricât de dificil este pentru femei să facă față provocărilor duble ale HIV și menopauzei, poate fi și mai greu să găsești ajutor.

Chiar și medicii medicali specializați în menopauză ar putea să nu aibă experiență atunci când vine vorba de tratarea femeilor care trăiesc cu HIV și nu mulți specialiști HIV sunt, de asemenea, experți în menopauză.

„Pentru femeile din Statele Unite care au trăit cu HIV pentru o lungă perioadă de timp, medicul lor primar este adesea un furnizor medical specializat în boli infecțioase”, a spus dr. Lobby. „Acești furnizori sunt fenomenali când vine vorba de gestionarea HIV a pacienților lor și de îngrijirea pe care o oferă, chiar dacă mulți nu sunt neapărat instruiți pentru a testa, diagnostica și trata menopauza.”

Furnizorii de asistență medicală care tratează femeile aflate la menopauză care trăiesc cu HIV pot fi reticenți în a prescrie tratamente precum terapiile hormonale (HT), cunoscute și sub denumirea de terapii de substituție hormonală sau HRT, din cauza preocupărilor legate de interacțiunile medicamentoase și alte probleme, iar pacienții pot fi reticente să le ia . Într-un studiu efectuat pe peste 800 de femei aflate la menopauză care trăiesc cu HIV, doar 8 din 100 au spus că au folosit HT în timpul tranziției.

Acest lucru este adevărat, în ciuda faptului că, în circumstanțe potrivite, HT ar putea fi de ajutor pentru unele femei care trăiesc cu HIV pentru a gestiona simptomele menopauzei și a-și îmbunătăți calitatea vieții.

„Cred că există o mare teamă atunci când vine vorba de prescrierea terapiei de substituție hormonală pentru anumite populații, inclusiv femeile cu HIV, deoarece nu există date care să arate siguranța și eficacitatea pentru această populație”, a spus dr. Looby. „Este necesare mai multe cercetări și educație cu privire la menopauză și terapia hormonală pentru femeile cu HIV și furnizorii lor de asistență medicală pentru a sprijini luarea deciziilor în comun.”

Dr. Lobby a remarcat, de asemenea, că HCP-urile femeilor cu HIV ar trebui să ia în considerare cu atenție factorii de risc pentru sănătate ai fiecărui pacient, în plus față de ghidurile existente pentru utilizarea hormonilor de menopauză la femeile care trăiesc fără HIV. Această considerație atentă joacă un rol important în a ajuta pacienții și furnizorii lor de asistență medicală să ia împreună decizii informate.

Informațiile sunt importante pentru a face față menopauzei atunci când aveți HIV

Când Vickie era la menopauză și încerca să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei, s-a simțit descurajată de lipsa generală de informații despre HIV și menopauză.

„Nu am reușit să găsesc nici măcar literatură de investigație despre ceea ce treceam a fost foarte frustrant”, a spus Vickie.

Așadar, unde ar trebui să meargă femeile care trăiesc cu HIV pentru a afla ce să facă în privința diferitelor situații care apar din cauza menopauzei? Vickie, un asistent social și de sănătate publică care a petrecut ultimele trei decenii pledând pentru drepturile legate de problemele HIV, sugerează să contacteze organizații, cum ar fi The Well Project, care poate oferi informații precum și informații de contact pentru alte persoane care înțeleg ce sunt. trăind.

„Îmi doresc ca fiecare organizație comunitară care oferă servicii persoanelor care trăiesc cu HIV să aibă un specialist în menopauză sau în procesul de îmbătrânire”, a spus dr. Lynn. „Sunt atât de mulți dintre noi care îmbătrânim și se știe atât de puțin. Încă învățăm.”

 

Sursa – www.healthywomen.org